Racerapport från Knutstorp Revial

4I2B7343

Årets första race i den racinghistoriska serien gick till historien som ett nytt kapitel inom svensk motorhistoria. Målsättningen var att skapa ett Svenskt Goodwood. Ett sannerligen högt mål! Även om man kanske inte nådde ända dit man ville så kom man en bra bit på väg. I det här reportaget tar vi en titt på vad som hände på själva racerbanan...

Knutstorp RevivalFormel Ford var först ut. Hans Nordén var den som hade anammat nostalgitänkandet mest av alla. Han hade ett helt team som var uppklädda i Lotustema med tjusiga depåbrudar och allt. Viktor Ljungdahl var ostoppbar på banan. Han vann obehindrat i båda racen. Sören Iskov Jensen och Björn Otterberg gjorde honom sällskap på pallen i båda racen.

Knutstorp RevivalFormel Vee var nästa klass på tur. Stefan Persson tog pole och bredvid sig hade han Johan Lund. Lund misslyckades totalt i starten och tappade mer än halva startfältet! Han försökte komma igen, men bilen gav upp efter några varv och han tvingades bryta. Persson fick i stället fullt upp med Pierre Eklund. De tampades hårt om ledningen, men på sista varvet hamnade Eklund i sandfållan och Persson kunde gå mot en ohotad seger före Per-Åke Beijersten och Olle Green. Vi fick se en ny härlig fight i andra racet, som vanns av Eklund före Persson och Green.

Knutstorp RevivalI heatet för Formelbilar med slicks ingick även Sports 2000. Sonny Johansson stod i pole men Nikolaj Maarslet Madsen stack iväg som en raket. Torgny Johansson fick en knuff och snurrade av i första sväng. Han kom igång till sist och påbörjade en intensiv jakt. Madsen gick först över mållinjen, men det var flera som hade uppmärksammat hur han kunde vara så överlägsen, trots hälften så mycket effekt som F3-bilarna i sin Formel Ford 2000. Efter en protest blev han diskad och segern gick till Johansson före Leif Jörgensen och Lars Clasen. Torgny tog sig upp till åttonde plats och med racets snabbaste varv startade han först i andra racet. Där kunde han leda från start till mål. Han vann före Sonny Johansson och Lars Clasen. I Sports 2000 tog Thomas Forslund en dubbelseger medan L-G ”Vegas” Johansson och Jan Hellberg delade på de andra pallplatserna.

Knutstorp RevivalPer Skårner vann Standard före 1965 upp till 1300cc i fjol efter en hård kamp med Daniel Frodin. I år dubblar han och kör även 1000cc cupen. Han chocköppnade med att vinna båda racen före Lars Davidsson och Yngve Gustavsson!

Standardbilar 1966-1971 är mycket populärt både i Sverige och i Danmark. Inför tävlingen delades klassen upp i två heat över och under 1300cc. Trots detta blev heatet för de större bilarna det största i hela tävlingen med 33 som körde finalen! Pekka Nyström vann första heatet före Mads Leth Sörensen och Sören P Christensen. I det andra racet blev det en safetycarsituation och vid omstarten var inte Nyström riktigt på hugget. Han tappade ledningen till Christensen som vann före Nyström och Sörensen.

Knutstorp RevivalI klassen under 1300cc tog finländaren Ari Oksala en dubbelseger före Steffen Palmberg. Per de Blanck kom trea i första racet och Bo Johansson kom trea i andra.

Knutstorp RevivalI heatet för standardbilar före 1965 blev det en sevärd kamp mellan två danska Cortinaförare. Martin Berner vann till sist före Stig Bjerring med Tomas Gustavsson på tredje plats. I det andra racet tog Lars Esselius ledningen, men vid en varvning blev det ett missförstånd och Esselius rammade en förare bakifrån och tvingades bryta. Gustavsson övertog ledningen och vann före Berger och Bjerring.

Knutstorp RevivalI GT-heatet före 1965 var det V8:orna som regerade i första racet. Kennet Persson vann före Jan Kling och Kaj Dahlbacka. I det andra var det bara Persson som lyckades hålla alla Elaner stången med sin Ford GT40. Han vann före Roger Adamsson och Lars Bondesson.

Knutstorp RevivalSist men inte minst var den stora standardvagnsklassen med bilar från 1972-1981. Bland alla muskelstinna V8:or var det ändå Anders Berger som lyckades klämma till med den bästa varvtiden i kvalet. Han kunde dock inte hålla undan i starten när alla muskelbilar trampade fullt på rakan. Pappa Erik Berger startade först på nionde plats. Han försökte sig på en fräckis då han provade att runda startfältet på yttern. Tyvärr räckte inte asfalten till och han hamnade i sandfållan. Det blev omedelbart safetycar, men det blev lite oreda i fältet och ett par bilar körde om, trots att det var gulflagg! Micke Östberg vann före Claes Paulsson och Greger Petersson. Alla tre kör för teamet Lucky Eddie Racing. Det andra racet fick en märklig upplösning. Claes Paulsson ledde från start, men var hela tiden jagad av Östberg med Petersson avvaktande precis bakom. Anders Berger hann aldrig sätta någon bra varvtid i första racet, varför han startade först på tionde plats. Han avancerade genom fältet och på näst sista varvet var han ikapp Petersson. När de skulle gå ut på sista varvet dök Östberg för att överta ledningen, men han råkade knuffa till Paulsson och båda snurrade. Petersson låg för nära och hann inte veja. Berger lyckades precis klämma sig förbi och helt plötsligt tog han ledningen! Han vann före Rolf ”Myggan” Nilsson och Kasper Aaskov. Pappa Erik hade startat sist, men han hann med 19 omkörningar och slutade på 12:e plats.

Det var en helg med sann racingpropaganda. Troligen gladdes alla 5600 åskådare. Nästa tävling körs på Gelleråsbanan redan om tre veckor.

Här är poängtabellen efter premiärtävlingen.