RHK-final i Falkenberg

Starten

För sjätte året i rad kördes finalen för den Historiska Racing Cupen på Falkenbergs snabba bana. Finaltävlingen lockar fler och fler besökare för varje år, precis som hela cupen i sig. I år kom det 226 bilar till start, vilket gör tävlingen till en av de allra största i Sverige i år.

NiklasJohanssonKlassen Sports 2000 var väldigt populär i Sverige, och i hela Europa för den delen, i början av åttiotalet. Det var en Sportbilsklass med enhetsmotor från Ford. Mycket av mekaniken togs från Formel Ford 2000 och en rad tillverkare hängde på, som t ex Lola, Tiga & Royal. Kända svenskar som gjorde sig ett namn i klassen var den senare Le Mansvinnaren Stanley Dickens och Leif Lindström, som efter ett par år i klassen bytte till F3 och blev svensk mästare direkt. Klassen bjöd på jämn och tät racing och var en bra plantskola. Som så många andra klasser hade den sin storhetstid och sedan somnade den in. För några år sedan togs den upp i den Historiska Racing Cupen och nu har den fått ett nytt liv.

Årets tävlingssäsong har varit en tvekamp mellan Niklas Johansson och Joakim Bergman, som båda vunnit klassen förut. Johansson vann 2007, men hade sedan sabbatsår två år då han var mekaniker i Porsche Carrera Cup istället. Bergman vann 2008 & 2009 och var således varm i kläderna. I finalen var det dock den ständige trean i år, Dagfinn Larsen, som tog pole före Johansson och Bergman. I första racet var det Johansson som drog det längsta strået, men han pressades hårt på slutet av Lars-Gunnar "Vegas" Johansson. Segermarginalen var endast 0.8 sekunder. Bergman slutade trea. Bergman satte snabbaste tid och startade således i pole i andra racet. Lyckan blev dock kortvarig. Johansson tog snart över ledningen, som han höll ända till mål. Bergman skuggade honom, men fick aldrig riktigt slagläge. Larsen slutade trea. Johansson vann fem race mot Bergmans fyra, men Bergman vann klassen.

En av racinghistoriens verkliga rekryteringsklasser, ända sedan 1967 är Formel Ford. Alla de stora Formel 1-förarna gick från gokart till Formel Ford och vidare upp i klassystemet. Tyvärr finns inte Formel Ford kvar i Sverige i sin moderna tappning, trots att det så sent som 2005 var det största startfältet i världen i Sverige med 31 bilar. De gamla bilarna med Kent-motorer mellan åren 1967-1990 återfinns i den Historiska Racingserien och är där indelade i fyra olika tidsperioder. Det är väldigt många bilar som har hittat tillbaka till tävlingsbanorna och då som nu erbjuder klassen tät och fin racing till en rimlig peng.

Segrarna i år har tagits av Henrik Hansson, Pentti Hildingsson, Niklas Jonsson och senast i Våler; Fredrik Fogelberg som ledde serien inför finalen. Anders Flodegård stod i pole före Fogelberg. Första racet vanns tämligen enkelt av Hansson före Flodegård och Fogelberg. Historien såg ut att upprepa sig då ställningen var densamma en bra bit in i race två, men Fogelberg var på hugget och bromsade sig snyggt förbi Flodegård upp på andra plats. Ställningen höll sig i mål, men marginalen var endast 0.2 sekunder till Fogelbergs fördel.

FredrikFogelbergFogelberg vann därmed hela Formel Ford-klassen, trots att han bara har tävlat i bil i två säsonger. Han är bara 21 år och det är ovanligt att en så ung förare väljer att satsa på historisk racing. - Jag började med att tävla med radiostyrda bilar och för ca 10 år sedan var jag med i Sverigeeliten. Jag provade en gokart för ett par år sedan, men jag bestämde mig för att jag ville köra formelbil. I Sverige finns det inte så många alternativ. Antingen kan man köra Formula Renault, men det är alldeles för dyrt, eller så kan man köra historisk racing. Jag kör en Reynard från 1985 som från början kördes av F1-föraren JJ Lehto, sa Fogelberg.

I den totala RHK-Cupen har Roger Adamsson varit i solklar ledning hela året och han hade vunnit alla race inför finalen. Men reglerna säger att man måste räkna bort sina två sämsta resultat och därmed hade även Tommy Jagerwall chansen att utmana Adamsson. Jagerwall missade två race på grund av sjukdom, och var därför piskad att vinna båda finalracen. Något som låg Adamsson i fatet var att det var för få medtävlare i tävlingen på Våler så han fick, trots sin dubbelseger, inte full poäng. Han var därför också tvingad att vinna båda sina race. Jagerwall, som dessutom är regerande mästare, tog det med ro. - Vinner jag så vinner jag och i så fall är det en ren bonus. Eftersom jag var sjuk och missade två race har jag inte räknat med att försvara min seger i år, sa Jagerwall. Adamsson var lite orolig. - Blir det regn har jag inte en chans, men om det är torrt skall det nog kunna gå, sa Adamsson.

TommyJagerwallJagerwall vann sina båda heat, medan Adamsson, trots torr bana, blev tvåa i båda sina heat. Det innebar att Jagerwall försvarade sin titel. Årets prisceremoni kommer som vanligt att hållas i slutet av november i Karlsborg.