Sportvagnsmeeting på Kinnekulle Ring

31000cc070708-042

130 bilar kom till start på ett soligt Kinnekulle Ring när SSK anordnade årets Sportvagnsmeeting. Det var ingen fredagsträning denna gång utan tävlingshelgen inleddes direkt med kval på lördag morgon. I klassen för Standardbilar före 1965 upp till 1150cc blev det tyvärr en tragisk situation. Precis när kvalet var avslutat samlades, som vanligt, alla bilar i Parc Fermé. Rolf Jensen mådde inte bra och banans ambulanspersonal tillkallades. Hans tillstånd försämrades varför man kallade in extra ambulanser från länssjukhuset. Rolf fördes till länssjukhuset i Skövde. Strax efter ankomsten blev han dödförklarad. Orsaken var hjärtstillestånd. Rolf Jensen blev 58 år. Tävlingarna avbröts under ca en timma och återupptogs igen efter att ambulanserna hade lämnat banan. Under dagen hölls en tyst minut och de svenska flaggorna vajade på halv stång. Man samlade alla förare för att meddela den tragiska händelsen. Tävlingsläkaren Rune Rehn förklarade vördnadsfullt vad som hade inträffat och hur arbetet hade gått till väga. Bilen gicks igenom av de tekniska kontrollanterna och befanns vara i ett exemplariskt gott skick (Det fanns därför igen anledning att tro att t ex avgaser hade gått in i bilen).

Rolf Jensen från Olsfors avled tyvärr i helgen på Länssjukhuset i Skövde.

Formel Ford 1600cc och Formel Vee körde tillsammans. Niklas Jonsson gjorde comeback i fjol och visade sin snabbhet direkt. I årets första tävling var det heller inget snack om vem som var snabbast. Ingen kunde hänga på. Pelle Svensson var åtta sekunder efter i mål och han följdes tätt av Björn Otterberg och Henrik Hansson.

1FF080525-045

Niklas Jonsson vann första racet i Formel Ford 1600cc.

Formel Vee fajten var mitt Formel Ford fältet. Thomas Marklund lyckades hålla Lars ”Vegas” Johansson bakom sig över mållinjen. Regerande mästaren Christer Ericson kom trea. I klassen för de äldre Formel Vee bilarna tog Ronny Bogen-Jensen sin första seger någonsin. Äldsta bilen i fältet kördes av Rickard With och det var en Effyh-F3 från 50-talet.

1FVee080525-033

Ronny Bogen-Jensen vann sin första seger i Formel Vee.

Andra racets start blev kaotisk. Fältet var väldigt utdraget och man borde inte ha släppt starten. En del förare trodde att starten gick, andra inte, varför det blev oreda in i första sväng. Ronny Bogen-Jensen var den som förlorade mest på detta. – Det blev en konstig start. När jag kom ned till mot första kurvan hade bilarna framför mig slagit av, varför jag fick väja ut i sandfållan, sa Ronny efteråt. Även Niklas Jonsson hade varit ute i sanden och vänt. Det blev Henrik Hansson som vann racet före Pelle Svensson och Björn Otterberg. Niklas Jonsson spurtade från sista till sjätte plats. Lars ”Vegas” Johansson vann Formel Vee-klassen före Christer Ericson och Thomas Marklund.

I heatet för de nyare formelbilarna var det en kamp mellan Formel Opel Lotus och F3 samt även en kamp mellan svenskar och danskar. Henrik Andersen vann i stor stil med sin Opel Lotus. Lennart Pihlqvist blev tvåa i sitt debutrace med F3. Gamle rutinerade Ole Vejlund kom trea med en Formel Ford 2000. Även det andra racet slutade på samma sätt.

1FNy080525-083

Henrik Andersen var bäst i Classic Formula.

GT/GTS och Standard Äldre före 1965 över 1150cc körde i samma heat. Duellen mellan Sveriges snabbaste GT-förare, Rolf ”Myggan” Nilsson och Sveriges snabbaste Standardbilsförare, Tomas Gustavsson, blev inte mycket till duell. ”Myggan” vann med nästan 12 sekunder före Tomas. Lars-Göran Andersson och Erling Larsson kom tvåa och trea i GT-klassen och Lars Bergström och Yngve Gustavsson kom tvåa och trea i Standard.

1GT080525-042

Rolf "Myggan" Nilsson var överlägset bäst i GT/GTS.

I andra racet blev placeringarna i GT desamma, men i Standard vann Tomas före Yngve och Roger Andersson.

I klassen Standard före 1965 upp till 1150 cc, eller 1000cc-cupen vann Magnus Rehbinder från pole före Lennart Nilsson och Krister Wigren. – Jag har kört i fyra säsonger och detta var min första seger, sa Magnus efteråt.

I det andra racet ledde Magnus, men han snurrade och fick börja om från början. När han hade kört upp sig till femte plats stannade Dan Henningsson på ett olämpligt ställe på banan, varför safetycar gick ut och samlade ihop fältet så att man kunde bogsera undan Dans strandade Opel. Detta gav Magnus chansen att få kontakt med täten igen. När safetycar släppte fältet fortsatte han sin jakt. Han lyckades ta sig ända upp till andra plats. Lennart Nilsson var först över mållinjen, men det visade sig att han hade kört om på gulflagg och fick därför 30 sekunders tidstillägg. Magnus tog därför sin andra raka seger före Krister Wigren och Hans Eklund.

11000cc080525-01111000cc080525-133

Magnus Rehbinder tog sina första segrar i 1000cc-cupen.

1STDNy080525-185

I Standard Ny var Anders Berger snabbast på kvalet, men han rasade kopplingen och kom inte till start i första racet. Tomas Hall tog hand om ledningen före Jürg Bächi, men Jürg tog i för hårt på kalla däck och snurrade efter Molinsknäppen. Bilarna bakom honom kom kanande med låsta hjul. Alla lyckades väja för Jürg, men Mikael Södergren körde på Uno Svensson i stället. Tack vare denna incident hade Tomas fått en mycket stor lucka till de andra. Han kunde defilera i mål före Erik Berger och Magnus Paulsson.

Anders Berger åkte till en närbelägen verkstad och bytte sin koppling och startade sist i andra racet. Pappa Erik tog starten före Tomas. Anders var klart snabbast på banan och han var snart uppe på tredjeplats och minskade avståndet till tätduon för varje varv. När det återstod några få varv fick han kontakt, men Tomas körde rutinerat och stängde effektivt varje försök till omkörning. Erik vann således före Tomas och Anders.

1STDNy080525-356

Anders Berger sladdar sig ikapp ledarduon i Standard Ny.

Klassen för Racersportvagnar domineras sedan ett par år tillbaka av Sports 2000-bilar. Denna gång var samtliga bilar från klassen Sports 2000. Lars ”Vegas” Johansson ledde från start till mål och vann sin första seger någonsin i klassen. Kåre Minnbergh kom tvåa och Joakim Bergman trea. I det andra racet laddade ”Vegas” för hårt och planterade sin bil utanför banan efter Molinsknäppen. Joakim Bergman vann före Pelle Svensson och Kåre Minnbergh.