Årets Racepremiär på Kinnekulle med bra startfält

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.

Vid årets första tävling kom över 130 bilar till start i Historisk racing och Sportvagnsserien.

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.

I det första heatet kördes RS & RS 1800. Johan Westerberg som kör en Phantom i RS 1800 klassen kände att han fick vibrationer i kardanstången och sekunderna efteråt brast densamma. Den slog hål på bensintanken och Johans bil förvandlades till ett eldhav. Detta hände precis efter Kvarnkurvan i hög fart. Johan lyckades bromsa ned farten och kasta sig ur bilen vid närmaste postering. Det brann även i racingoverallen för Johan som fick lindriga brännskador. Det var i alla fall ett bevis för hur effektiv en modern racingoverall egentligen är. Tänk bara på att aldrig meka i den och absolut inte få oljefläckar på den!

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.Den största klassen var Standard före 1965 med 21 deltagare. Tomas Gustavsson vann programmenligt, men BoA Bergström skuggade honom i mål slagen med endast en sekund. Lars-Åke ”Fjugesta Fangio” Nilsson kom trea i mål. I 1000cc klassen vann Nils-Olof Jonsson efter att ha kört med kraftiga bakhjulslyft racet igenom. Tvåa kom Fredrik Tornérhielm före Peter Bäckström. Göran Dahlén körde klassens snabbaste varv, men han hade diverse problem och tvingades bryta. Vi fick se två nya bilar för året i Dan Henningssons Opel Kadett och PeO Erikssons BMW 700.

 

 

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.Precis när Formel Ny heatet skulle starta kom det en regnskur. Några lade på regndäck och några chansade på att det skulle torka upp. Norrmannen Petter Huse ledde från start till mål i sin gamla F3:a. Men när det torkade upp mot slutet av racet kom Johan Krondahl spurtande och han var till sist endast en tiondelssekund efter i mål. Trea kom Mikael Juhlin.

 

 

 

 

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.I formel Äldre var alla bilar Formel Vee utom Jörgen Carlsson i en Formel Junior. Catharina Hansen hade pole, men det var Jörgen som tog starten. Catharina halkade ned till fjärde plats och hade Roger Johansson och Alf Andersson mellan sig och ledande Jörgen, men Jörgens lycka blev kort. Han förivrade sig och hamnade i sandfållan. Roger tog hand om ledningen, men han pressades hårt av Alf. Tyvärr fick Alf snart bryta med tekniska problem. Roger hade en lucka ned till Catharina, men hon kämpade och tog in meter efter meter. När de gick ut på näst sista varvet låg de sida vid sida. Catharina vågade hålla fullt på innern under bron, men det var ändå Roger som till sist drog längsta strået och bromsade sist in i kvarnkurvan. Catharina tappade en billängd och sedan fick hon inte slagläge igen innan målgång utan fick se sig slagen med tre tiondelar av Roger. Seved Lundberg kom trea. Catharina körde racets snabbaste varv med tiden 1.01.794. Fjolårets bästa tid var 1.04.185. Denna förbättring beror på att de kör med andra däck i år. Som lite kuriosa kan jag nämna att när Bengtsfors MotorClub anordnade SM-finalen på Kinnekulle Ring 1970 körde Tommy Brorsson varvet på 1.00.1…..

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.I Standard Ny klassen kunde som vanligt Rune Tobiasson köra lugnt och sansat från start till mål helt ohotad i ledningen med sin monstruösa BMW. Bakom honom var det som vanligt kamp om vem som är den snabbaste Fordföraren i familjen Berger. De fick dock inte fajtas ifred denna gång. Jürg Bächi tog sig förbi båda Bengtsforssönerna upp till andra plats innan en kylarslang lossnade och han tvingades bryta. Då blev det åter fritt fram för far och son Berger att utföra sina hisnande bilkonster. Erik lyckades få en liten lucka till Anders i samband med varvningar några varv från mål, men Anders bet ihop och kämpade sig ikapp. I mål skiljde det endast 41 tusendelar till Eriks fördel. Erik fyller föresten 79 år i år och skall åtminstone köra tills han fyller 80!

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.Den nya historiska sportvagnsklassen Sport 2000 samlade sju startande, men det väntas tillökning redan till nästa tävling på Mantorp om två veckor. Det är förare både från Sverige, Norge och Danmark. Bilarna i klassen är gamla RS bilar med märken som Tiga, Lola, INCA och Shrike. De kör med Ford Pinto 2000cc, likadana motorer som i Formel Ford 2000. Sportvagnarna går fortare än Formelbilarna på grund av bättre aerodynamik. De kör även med likadana växellådor och däck. Om man jämför med dagens moderna RS bilar som t ex PRC Opel så skiljer det inte mer än 3-4 sekunder per varv. Racet dominerades till en början av Stefan Ohlsson i en Lola T 292, men den gick varm och han tvingades bryta. Det blev istället Mikael Södergren i en Tiga SC84 som vann före Per Reimann från Danmark i en Tiga SC78. Trea kom pappa Morgan Södergren i en Tiga SC82.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen. Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen. Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen. Årspremiär i RHK-Cupen tillsammans med Sportvagnsserien och Porsche Cupen.

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram