Årspremiär för den Historiska Racingserien

1RHKFA030525-020

Efter en kall och regnig fredag och lördag kunde alla tävlingarna genomföras på torrt underlag på söndagen. De äldre standardbilarna var först ut av de historiska klasserna. Tomas Gustavsson förvaltade sin poleplats väl och gav sedan aldrig de andra en chans om totalsegern med sin svarta Ford Mustang. Bo Bergström i en likadan bil försökte hänga med, men blev drygt sex sekunder efter i mål. Trea kom Lars-Åke Nilsson i sin Lotus Cortina. Det var betydligt mera kamp längre ned i fältet. Amazontrion Hylén, Thelin och Johansson hade en fin fight och de slutade i nämnd ordning.

1RHK1lit030525-032

Även 1000cc-klassen fanns med denna gång, men Lennart Nilsson, som hade haft bästa tid, startade från depån. Han gjorde dock en stark uppkörning och slutade tvåa efter Nils-Olof Jonsson. Trea kom Bengt Pettersson. Trots allt var nog Lennart Nilsson dagens turgubbe. När de körde ut till start så lade två tändstift igen för honom. Men starten gick inte som den skulle, det var oordning i leden så det blev omstart och Lennart hann få fart på bilen och startade som sagt från depån.

1RHKFA030525-0611RHKFA030525-011

I klassen för äldre formelbilar var det ”bara” Formel Vee-bilar denna gång. Den talangfulle Jacob Jung hade tagit pole position, trots att hans motor inte gick rent. Det var ett mystiskt fel, för de fick ingen ordning på det. Jacob chansade på att köra i alla fall, det hade ju gått bra på kvalet, men i racet föll han som en sten genom fältet. Det blev istället en hård kamp om ledningen mellan Lars-Gunnar Johansson och Lars Jonsson. Jonsson, som kör Nick Tammenmägis gamla bil, skall egentligen inte hänga med som den gör, men han försökte ideligen ta ledningen. Vid en varvning såg han sin chans, men det blev för trångt och han fick en smäll på sitt högra bakhjul och snurrade av. Lars-Gunnar kunde köra mot seger. På andra plats hade Catharina Hansen smugit sig upp och tangerade därmed sitt personbästa resultat. Trea blev Roger Johansson, före den annars så segervane Axel Madsen.

1RHKSNY030525-0511RHKSNY030525-013

I klasserna GT/GTS och Standard Ny/GT Ny var det så få bilar att klasserna slogs ihop. Anders Agfors vann efter ett lite annorlunda lopp. Roger Adamsson tog starten från sin poleplats och Ulf Andersson hängde på med Anders på tredjeplats, men Ulf tilldömdes tjuvstart och fick ett ”stop-and-go”-straff. När han gick i depå följde Roger efter av bara farten och så hade Anders Agfors fritt fram till segern! Tvåa kom Jörgen Carlsson och trea Roger Adamsson.

1RHKFN030525-0711RHKFN030525-008

Sista klassen för dagen var Formel Ny. Här fanns det en del nya bilar för året. Mats Andersson var en av dem med en Ralt RT3-81. Hans poletid var två sekunder snabbare än Johan Krondahls. I racet var han aldrig hotad, han vann med sex sekunder före Rolf Johansson. På tredje plats kom Peter Gustafson, som hade startat i sjunde led och ändå lyckats kryssa sig upp genom fältet.

Det blir inte mycket vila i garagen den här veckan, redan till helgen är det race igen i Karlskoga och RHK´s 25-års jubileum.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

IMG_3323

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram