– Grundad 1978 –

Årspremiär för Historisk Racing på Mantorp Park

HansSoderholm

Närmare hundra bilar kom till årets premiär för den Historiska Racingcupen. Årets premiär var rekordsen, ändå var det rena aprilvädret. En och annan nykomling fanns med och många nyputsade bilar fanns i depån. Även sportvagnsserien körde sin premiär den här helgen.

IMG_9832Först ut var klassen Standard Äldre -1150cc. Här dominerar naturligtvis 1000cc bilarna. Vi fick se en ny potent liten hundkoja. Ja, kojan var inte ny, men med 970cc motor var den ny i klassen. Det var Lennart Thurn som direkt vann sin första tävling i klassen. Nils-Olov Jonsson spurtade bra mot slutet och det såg nästan ut som om han skulle kunna nå Lennart, men han fick nöja sig med andraplatsen. Lennart Nilsson kom trea.

 

 

 

IMG_0721Formel Vee och Formel Äldre fick slås ihop till en klass den här gången eftersom det bara var två äldre formelbilar på plats. Detta ställde till det för Frank Högman som hade anmält sig både med sin Midget och Formel Vee. Han valde att köra Midget. I racet tog som vanligt Roger Johansson hand om ledningen. Axel Madsen och Lars-Gunnar Johansson krokade ihop efter långa rakan och Lars-Gunnar blev kvar i sandlådan. Nils-Åke Gustafsson låg på andra plats till en början. Magnus Ahlqvist hade startat långt bak och kom smygande upp genom fältet. Det gick så bra att han vann hela heatet. Det är inte ofta Roger får se någon annan före sig i mål, men Magnus kör i Formel Äldre så Roger vann Formel Vee i alla fall före Sven-Åke Svensson och Axel Madsen.

HansSoderholmI klassen för de äldre standardbilarna modell större blev det ett märkligt race. Som väntat var det tre V8:or i täten efter start, men redan på första varvet parkerade Lars Esselius sedan gaswiren hade hoppat av. Tomas Gustavsson ledde före Johan Högman, men de hade kontakt med varandra och båda gick i depå och bröt. Då tog Hans Söderholm över ledningen, men han missade en växel och bröt av hela växellänkaget. Andreas Eriksson tog vid, men han fick snart bryta han också. Lars-Åke ”Fjugesta-Fangio” Nilsson kunde i alla fall förvalta sin ledning till seger i loppet. Hans Söderholm hankade sig i mål på andra plats utan växelspak och Yngve Gustavsson kom trea.

 

IMG_0996Heatet för de nyare formelbilarna var det största med 20 startande. Thomas Mullin tog en övertygande seger före Bruno Hvid Nielsen. Micke Juhlin körde sin fina March F2 och valde frivilligt att starta sist. Han tog sig upp genom fältet och gick i mål som trea och satte snabbaste varvtid. Rolf Johansson provade en ny helt oprövad variant av inställning på sin bakvinge, men det blev ingen succé.

I GT/GTS kontrollerade Anders Ek racet från start till mål. Jörgen Carlsson försökte hänga på, men hamnade i sandlådan istället. Olof Cederberg kom tvåa och Lars-Göran Hagman blev trea.

 

IMG_1131De historiska Racersportvagnarna ökar så smått i antal för varje tävling. Här fick vi också se lite variation på ledarplatsen. Från start ledde Ulrik Weiss, men Niklas Johansson tog sig snart förbi. Niklas motor mattades dock mot slutet och Jan Hellberg vann före Niklas och Ulrik. Lars-Gunnar Johansson fick motorstopp i starten, men körde sedan upp sig till femte plats i mål.

 

 

 

 

ErikAndersBergerI Standard Ny fick vi för första gången se Göran Boström och hans mycket potenta Lipton-Camaro med en 427:a under huven. Göran ledde från start till mål, men Anders & Erik Berger var honom i hasorna hela racet igenom. Ja, halva då för Erik som snurrade av på en oljefläck. Tomas Hall körde aldrig lördagskvalet då han var på Kinnekulle och körde långlopp. Han startade sist och blev trea.

Nästa tävling är stortävlingen i Karlskoga den 17-18 juni.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

 

1FA060528-026

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
Knutstorp Revival
Arkiverat