– Grundad 1978 –

Catharina Hansen slog grabbarna i Mantorp

RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp

Den racerhistoriska klubbens tredje deltävling för i år kördes som endagstävling på Mantorp Park. Uppslutningen var tyvärr inte den bästa, men vi fick se mycket fin racing trots allt.

RHK´s tredje deltävling, endagsrace på MantorpRHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp

Huvudklass denna gång var Formel Äldre, som egentligen mest är Formel Vee, som har blivit mycket populärt i år. Det var 18 bilar till start. Catharina Hansen stod i pole i sin pappas egenkonstruerade bil. Skulle hon hålla för trycket denna gång? Hon tog starten, men fick uppvaktning av Lars-Gunnar Johansson till att börja med och sedan C-G Peterson. C-G missade en växel och hon fick lite andrum. Detta räckte för att hon skulle hålla ända till mål och vinna sin första seger någonsin, med en och en halv sekund före Lars-Gunnar och Roger Johansson på tredje plats. Segern var också den första för en Hansenbil sedan 1977 och bästa varvtiden var förkrossande 1.36.752. Bästa tiden i fjolårets final hade Lars Jonsson med 1.40.185.

RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp

Minsta heatet var Standard Ny & GT Ny, trots att det slogs ihop med GT/GTS. Anledningen var naturligtvis att de flesta satsar på att köra med STCC och spar på materialet. Det totala antiklimaxet blev att ingen Standard Ny korsade mållinjen! Ronnie Mattsson var den ende som försökte, men han fick tyvärr bryta. Segrade gjorde Rolf Johansson i sin GT Ny March före Andris Nolendorfs också GT Ny, trea kom Tomas Ekman och han var snabbaste GT/GTS före Pontus Hemmingsson. Det var endast dessa fyra herrar som gick i mål! Pontus kör en mycket ovanlig bil, en Matra DJET, det enda exemplaret i Sverige.

RHK´s tredje deltävling, endagsrace på MantorpRHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp

I Formel Ny var det bäddat för fight återigen mellan de snabba F3 förarna Mats Andersson och Peter Gustafson, men tyvärr blev publiken snuvad på fighten även denna gång. Mats tog starten från pole och var snabbast hela långrakan, men när det var dags att bromsa ville de kalla bromsarna inte vara med och Mats försvann i ett moln ner i lecakulorna. Det innebar att Peter kunde ta en promenadseger före Rolf Johansson och Rickard Appelgren.

RHK´s tredje deltävling, endagsrace på MantorpRHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp

Historisk Standard var största klassen med 22 startande. Tomas Gustavsson tog starten från pole och han hade Bo A Bergström hack i häl hela vägen till mål. Lars Esselius kom trea. Lars hade problem med oljetrycket på tidskvalet och fick tipset att fylla på olja, men han försvarade sin låga oljenivå med att; ”Racingen kostar så mycket så att man måste ju dra in på något!” Victor Israelsson fanns också med i täten, men han fick bryta efter att hade tappat och kört över sin egen startmotor!

Nu väntar årets höjdpunkt för de historiska racerbilarna, racet på Ring Knutstorp andra helgen i juli. Då brukar det starta ca 300 bilar.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp CatharinaHansen RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp RHK´s tredje deltävling, endagsrace på Mantorp

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
3stdny070708-253
Arkiverat