– Grundad 1978 –

Dubbelt jubileum i Anderstorp

Anderstorp 50 år + Formel Ford 50 år i Sverige.

Den 16:e juni 1968 invigdes racingbanan i Anderstorp och den 8:e september samma år kördes Formel Ford för första gången i Sverige. Dessa båda 50-åringar förärades genom en jubileumstävling i Anderstorp den gångna helgen. För Formel Ford blev det på dagen exakt 50 år efter debuten!

Det blev ett trevligt jubileum med många fina bilar i depån. Förutom tävlingarna kördes det uppvisning med flera Formel 1-bilar på banan och även andra fina bilar. Magnus Ahlqvist visade upp en Lotus 72 samt en nybyggd sportvagn.

Lotus 72.

Magnus Ahlqvist med sin March F1.

Roland Svensson vann det äldre FF-heatet.

Som väntat var det flest deltagare i Formel Ford som fick delas upp i två heat. I det äldre heatet körde man med bilar från 1967-1980. Roland Svensson vann det första heatet med sin fina Merlyn före Henry Andersson i en Van Diemen och Roy Richvoldsen, också i en Van Diemen. I det andra racet vann Svensson igen, nu före Oskar Palm i en Titan och Andersson. I det tredje racet vann Anders Öberg i en Image före Richvoldsen och Andersson.

Daniel Röjsel vann det nyare FF-heatet.

I heatet för de nyare Formel Fordarna vann Daniel Röjsel det första heatet före Viktor Ljungdahl och Andreas Boström, samtliga i Van Diemen. Det var extra kul att se Boström göra comeback i samma bil som han körde på nittiotalet när han tillhörde den svenska eliten i klassen. Det blev samma trio på pallen i andra racet och det var på god väg att bli samma resultat även i tredje racet, men där lyckades Andreas Martinsson peta ned Boström från tredjeplatsen med någon meters marginal!

Torgny i sin F2 March.

I Formula Slicks dominerade, som väntat, Torgny Johansson i sin fina March F2. Han vann första racet före Karl Neumayer i en Dallara F3 och Sonny Johansson Reynard F3. I det andra racet vann Torgny Johansson före Lars Clasen i en Reynard SF87 (Formel Ford 2000) och Tomas Otterberg Reynard F3. I det tredje racet kom inte Torgny till start och det var därför en öppen historia om vem som skulle ta segern. Det blev Tomas Andersson i en Formel Opel Lotus före Otterberg och Clasen!

Hemmaföraren ”Vegas” vann i Formel Vee.

Formel Vee hade tyvärr ett magert startfält där Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson vann det första racet i en FinnVau före Johan Lund i en Beach Car och Suzanne Qvist i en Karolin. Lund vann det andra racet före ”Vegas” och Pär Hydén. Det tredje racet vanns av ”Vegas” före Lund och Hydén.

Legends hade sin säsongsfinal denna helg och i sista finalen vann Rasmus Ericsson före Daniel Lennartsson och Tommi Nyvall. Det kördes även race med klassiska motorcyklar.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Se fler bilder i vårt bildarkiv.

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
RHK Historic Meeting Kinnekulle Ring.
Arkiverat