Falkenberg Classic

RHK-Final + SPVM

För nionde året i rad avslutades Racinghistoriska Cupen på Falkenbergs motorbana under tävlingen Falkenberg Classic. Drygt 230 bilar kom till start.

Under året har vi följt upp klass efter klass och nu har vi kommit till klassen för nyare formelbilar + Sports 2000, som dessutom kör i samma heat. Detta är lite kontroversiellt då man generellt sett inte vill blanda bilar med friliggande hjul med karossbilar. Den här ihopslagningen är undantaget som bekräftar regeln, för under plastkarossen på en Sports 2000 är chassikonstruktionen ganska lik en Formel Ford 2000 och det är dessutom exakt samma drivlina.

Torgny Johansson var som väntat snabbast i kvalet med sin March F2. Han kan få det lite tufft i starten ibland, innan han har fått upp värmen i däcken, men den här gången gjorde han en klockren start och ledde från start till mål. Bakom var det tätt mellan Joakim Broström och Sonny Johansson i var sin F3. Broström tog andraplatsen. I andra racet blev det helt andra förutsättningar då det regnade. Roger Johansson bemästrade det hala underlaget bäst och han vann före Torgny Johansson och Bo Bröndum.

RHK-Final + SPVMI Sports 2000 vann Lars "Vegas" Johansson det första racet före Thomas Forslund och Rickard Adestam och i andra vann "Vegas" före Forslund och Kåre Minnbergh. Sports 2000 har körts i RHK i 10 år nu, men de senaste åren har det varit lite tillbakagång i klassen. Deras förarförening jobbar nu på att få fart på klassen igen.

RHK-Final + SPVMNär vi summerar året konstaterar vi att den största klassen under hela året har varit 1000cc Cupen och inför nästa år verkar det vara ännu fler bilar på gång. Det är charmiga små bilar och förarna har en god gemenskap under helgerna med långbord och egna prisutdelningar. Vid finalen tog Mikael Mohlin pole och han ledde större delen av racet, men mot slutet av racet tog sig Lars Davidsson förbi och vann. Tommy Jagerwall kom trea. Andra racet kördes i regn och då klev regnspecialisten Jagerwall fram och vann före Mohlin och Davidsson. Jagerwall vann även hela 1000cc cupen.

Bland alla Saabar och hundkojor finns det två klasser inom 1000cc Cupen, de som är före och efter 1962. I den äldre kategorin vann Hans Eklund samtliga race och han försvarade därmed sin titel som RHK-mästare.

RHK-Final + SPVMI Formel Vee hade Johan Lund en perfekt helg. Han var snabbast i kvalet och han vann båda racen. I första racet hade han Pierre Eklund och Stefan Persson bakom sig och i andra hade han Persson och Reine Bergström bakom sig.

Formel Ford mönstrade många bilar till finalen. Henrik Hansson plockade fram en Van Diemen-85:a och han tog pole, men tyvärr gränslade han kurbsen och slog sönder bilen så illa att han inte kunde komma till start! Det blev trångt i starten och Micke Juhlin tog ledningen, men lyckan varade inte så länge. Viktor Ljungdahl var snart förbi och sedan kunde han vinna enkelt före John Thim och Juhlin. I det blöta andra racet var det Thim som klarade av halkan bäst. Han vann före Ljungdahl och Alf Blomgren.

klassen för Standardbilar före 1965 över 1000cc tog Daniel Frodin pole, men i racet fick han ge sig mot de snabba amerikanarna. Lars Esselius startade från depån, ännu en gång, och vann före Victor Israelsson och Frodin. Esselius vann även andra racet, nu före Per Skårner och Frank Edwinsson.

I GT-klassen lekte Kennet Persson hem en dubbelseger. Per Broberg och Jan Hellberg gjorde honom sällskap på pallen i första racet och i andra var det Anders Lotsengård och Broberg.

I heatet för nyare standardbilar mellan 1966-1971 körde Pekka Nyström hem första heatet från pole före Lennart Bengtsson och Jonas Karlsson. I det andra vann Bengtsson före Magnus Larsson och Sören P Christensen.

I det nyaste standardbilsheatet mellan 1972-1981 (+ Grupp A) tog Anders Berger pole. Han hade dock ingen möjlighet att sätta emot när Micke Östberg och Claes Paulsson släppte lös alla sina vilda hästar nedför startrakan. Berger gav sig dock inte, han tog sig förbi Paulsson och satte press på Östberg, men han kunde rutinerat hålla tätt. Slutställningen blev alltså Östberg, Berger & Paulsson. Inför det andra racet blev det kalabalik! Regnet kom lagom tills det var dags att köra ut. Alla förare fick fem minuter på sig att byta däck, men alla hann inte... Anders Berger var en av dem som fick starta från depån, men han bröt efter bara ett par varv. - Det var livsfarligt där ute, jag såg ingenting. Det blev ju inte bättre av att vindrutetorkarna slutade att fungera, sa Berger. Rolf "Myggan" Nilsson hade bättre sikt. Han körde upp sig från sista plats och vann med ett helt varv över alla andra bilar! En strålande insats. Greger Peterson hade också startat längst bak och han kom tvåa. Östberg tog tredjeplatsen.

Nu väntar en lång vinter med mycket skruvande, men först skall prisfesten i Hjo klaras av i slutet av oktober!