Fest i dagarna tre när världens äldste racerförare fyllde 90 år!

Erik Berger anländer med buller och bång på Storgatan.
Erik Berger anländer med buller och bång på Storgatan i Bengtsfors.

Världens äldste racerförare heter Erik Berger och han bor i Bengtsfors. I helgen fyllde han 90 år.
Detta firades i dagarna tre och det fanns fler anledningar att fira. Eriks fru May-Lis fyller också 90 år i år. Deras affär Bergers Bosättning fyller 100 år. Lokaltidningen Dalslänningen utgav sitt första nummer på samma dag Erik Berger föddes, alltså firar de också sin 90-årsdag samtidigt! Bengtsfors MotorClub fyller 65 år och motorklubbens syförening fyller 50 år. Det är dessutom 49 år sedan Dalsland Ring invigdes!

Helgens firande inleddes på torsdagen med en miniutställning i ”Martinssons hörna”. Det är affärslokalen mitt emot Bergers Bosättning. Där kunde man beskåda en del av Erik Bergers prissamling, fotografier och andra gamla saker från Eriks liv. Dalslänningen visade tidningsartiklar från händelser som har utspelat sig under 90 år i Bengtsfors. En minnestavla avtäcktes i Dingelvik intill de gamla resterna av motorbanan Dalsland Ring. Dokumentärfilmen om Dalsland Ring visades på biografen.

Fredagen var motorklubbens dag. Bengtsfors MotorClub anordnade en ”Rallysprintregularity”. Det var en nykomponerad tävlingsform där förarna skulle köra en vändsträcka på asfalt, precis som en vanlig rallysprint, men här gällde det inte att köra så fort som möjligt. Twisten var att förarna skulle försöka kopiera sin tid i första åket när de körde sitt andra åk. Den förare som fick den minsta tidsdifferensen skulle koras som vinnare. Denna nya tävlingsform innebar att alla förare hade lika stor chans att vinna, oavsett vad man har för bil och oavsett hur fort man kör. Tävlingsformen uppskattades mycket av förarna, men det var omöjligt att peka ut någon förhandsfavorit.

Det var ett stjärnspäckat startfält av rally, racing och rallycrossförare. Vi fick se stjärnor som: Stig Blomqvist, Kenny Bräck, Janne ”Flash” Nilsson, Bror Danielsson, Holm Jacob Matheson, Rolf-Ingar Schou, Kjetil Bolneset och Carl-Magnus Skogh. En handfull lokala förare ställde också upp. Äldst i fältet var naturligtvis Erik Berger och yngst var Emil Sonesson, som bara är 13 år. Frågan är om det var ett nytt rekord i åldersspridning? När har man sett en åldersskillnad på 77 år mellan två tävlanden förut? Vi fick se en hel del häftiga bilar också. Björn Andreas Viko körde en Ford RS 200, alltså en Grupp B bil med över 750 hästkrafter! Dessa bilar ser man sällan utanför ett museum nu för tiden. Ib Morten Bröchner körde med en Shortcar. Det är en norsk bil som ser ut som en stor gokart med plastkaross och närmare 200 hästkrafter. Den gör 0-100 på drygt 2 sekunder!

Tommy Jagerwall från Hässleholm har drygt 50 års erfarenhet av racing på toppnivå. Han kör till vardags i 1000cc Cupen i den Racinghistoriska serien med sin ”Hundkoja”. I helgens tävling var han endast 0.1 sekund ifrån sin egen idealtid och han blev en överlycklig vinnare! – Det kändes helt fantastiskt. Bara att få komma hit och vara med och fira Erik Berger på hans 90-årsdag var stort och att sedan få vinna tävlingen är helt fantastiskt, sa Jagerwall. Norrmannen Öisten Solberg kom tvåa med sin potenta Ford Escort RS 1600 med en tidsdifferens på 0.24 sekunder. Hemmaföraren Stefan Karlsson kom trea med sin VW Golf Mk1 med 0.37 sekunders marginal. Stefan har kört många Drivers Open-tävlingar i Bengtsfors med stor framgång och dessa kunskaper hade han glädje av nu när han kunde slå sig in i toppen av detta stjärnspäckade startfält. De 13 första förarna lyckades köra inom en sekund från idealtiden. (Resultatlistan hittar ni här:)

Pierre Ellisson från Svenska Bilsportförbundet öste beröm över arrangörerna vid prisutdelningen. – Det är precis så här det skall se ut! En perfekt arrangerad tävling. Nytänkande som vanligt från Bengtsfors MotorClub och tusentals åskådare som gladde sig i solskenet. Motorsport kan inte bli mycket bättre än så här, sa Ellisson.

Bengtsfors kommunalråd Per Eriksson har ett stort motorintresse. Han var själv med som funktionär under tävlingen och Bengtsfors kommun har varit en stor stöttepelare bakom helgens arrangemang. – Erik Berger är en stor profil, mycket större än de flesta här hemma i Bengtsfors kan förstå. När jag åker ut på Sveriges banor och ser Erik Berger köra, då ser man vilken stor personlighet han är. Det samlas alltid massvis med folk i Eriks depå som vill växla några ord med honom. Erik är troligen den störste ambassadören vi någonsin har haft i Bengtsfors! Det är helt fantastiskt att se vilket stjärnspäckat startfält vi har kunnat locka hit som vill vara med och hylla Eriks 90-års dag. Och vilken publik! Det var flera tusen människor som kantade tävlingsbanan i dag, helt fantastiskt, sa Eriksson.

Lördagen den 18:e juli var det så äntligen dags för Erik att fylla 90 år. Han anlände på Storgatan med buller och bång i Glen Billqvists hemmabyggda fartmonster som han kallar den eldsprutande draken! Det är en bil med en 27-liters flygplansmotor på över 800 hästkrafter! De som inte redan hade vaknat, blev garanterat väckta då det smattrade ordentligt mellan husväggarna! De överröstade orkestern som kom av sig tillfälligt.

Erik klev upp på scenen och blev ordentligt firad av såväl kommunen, tidningen Dalslänningen, Svenska Bilsportförbundet, Stallchefen Picko Troberg, Saabmuseet, Svensk Ford och Bengtsfors MotorClub. Det auktionerades ut en lådbil, som var lackerad som Erik Bergers tävlingsbil. Den såldes till förmån för barncancerfonden för 14 000 kr!

Erik har hela tiden sagt att han inte vill ha några presenter på sin stora dag. Han har sålt presenter hela livet så han behöver inga själv. Därför har man tagit fram en jubileumsdekal som allmänheten har kunnat köpa där i stället alla pengar går till Barncancerfonden. Den sammanlagda summan av denna försäljning uppgick till 55 000 kr!

Dessutom skall Bengtsfors MotorClub skänka 20 % av överskottet från jubileumstävlingen till Barncancerfonden. Det lär bli en bra slant det också. De hade tre kiosker igång och de sålde slut på varenda korv som gick att uppbringa i Bengtsfors under fredagen!

Eriks presschef de senaste 19 åren heter Bengt-Åce Gustavsson och han har skrivit en bok om Erik Bergers liv. Det blev en bastant pjäs på närmare 400 sidor med över 700 bilder. Det var många som passade på att köpa ett ex i helgen och få den signerad av Erik. Boken har redan fått ett smeknamn; den kallas för ”Bengtsforsbibeln”!

Bergers Bosättning bjöd allmänheten på en 100 meter lång tårta för att symbolisera sin 100-årsdag. Folkparken hyllade Erik med en bilutställning och en bilkortege genom samhället och kvällen rundades av med en show av Nanne Grönvall, Boppers och Brolle som sågs av drygt 1500 besökare.
Detta blev en helg som sent skall glömmas i Bengtsfors!

För att göra helgen helt fullkomlig åkte Erik Berger till Åmål på söndagen och fick mottaga Dalslandsmedaljen för andra gången i sitt liv. Den första gången var 1971, när han hade tagit sitt tionde SM-guld. Kenny Bräck gratulerade och konstaterade att Erik inledde sin karriär långt före han själv plus att han dessutom har fortsatt sin karriär långt efter att Kenny avslutat sin. Kenny passade på att fråga om inte Erik kunde komma på Kennys 90-årsfest?

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram