Final för den Historiska Racing Cupen

FormelVeestarten

Den Historiska Racing Cupen körde sin final i Falkenberg i år igen, tillsammans med tidningen Classic Motor. Samarbetet med tidningen går stadigt framåt och blir bättre för varje evenemang. Förutom de åtta racingklasserna kördes ett familjerally samt uppvisning med gamla motorcyklar. Den äldste MC-föraren var Rolf Gülich som snart fyller 95 år… Några knallar hade hittat till banan också. Publiken njöt i sensommarvädret (åtminstone på lördagen).

4FA060910-068De äldsta bilarna var först ut på banan. Det var väldigt olika bilar och farten var också varierande varför det blev många varvningar. Magnus Ahlqvist vann båda heaten före Göran Anderberg. I det första racet kom Linus Sjöberg trea i sin fars Swebe. Linus har inte kunnat köra i år då hans Formel Vee fortfarande är under reparation. I det andra racet tog pappa Lars-Göran över ratten och blev trea även han efter vissa växellådsproblem.

I Classic Formula var det trippel danskt i täten med John Rasmussen, Thomas Mullen och Bruno Hvid Nielsen. Men John hade ingen vagnbok, så han körde utom tävlan. När Thomas Mullen och Johnny Hansen skulle varva Göran Sprinchorn på var sin sida blev det för trångt. Thomas och Göran krokade ihop och fick bryta. Racet vanns av Peter Gustafson före Bruno Hvid Nielsen och Micke Juhlin som startat sist med sin F2:a. I det andra heatet stannade Micke Juhlins bränslepump i starten. Racet kontrollerades av Thomas Mullin som vann före Bruno och Peter.

FormelVeestartenFormel Vee dominerades som vanligt av Roger Johansson. Han följdes närmast av årets uppstickare, Christer Ericsson, som kör fortare för varje tävling som går. Curt Johansson fullbordade Uppsala-maffians överlägsenhet när han låg på tredje plats. Curt visade gammal god form och försökte utmana Christer om andraplatsen med ett djärvt omkörningsförsök på yttern in i chikanen, men Curt fick ett litet kast och hamnade framför Catharina Hansen som inte hade en chans att undvika närkontakt. Curt hamnade i sandlådan medan Catharina kunde fortsätta med en sned ”näsa”. Roger vann före Christer och Sven-Åke Svensson.

I det andra racet var Roger fortfarande omutlig med Christer på en lika säker andraplats. Curt var på hugget igen och alternerade tredjeplatsen med Catharina. Nils-Åke Gustafson och Sven-Åke Svensson trycke på bakifrån och Curt fick ge sig i kampen och han tappade några placeringar mot slutet. Catharina tog tredjeplatsen till sist. Kvartetten från tredje till sjätte plats låg inom en sekund vid målgången.

NilsAlvthin2I den minsta standardklassen var det som vanligt en kamp mellan Johan Solman och Lennart Thurn. Johan tog starten, men han hade Lennarts ettriga koja bakom sig hela tiden. Johan bände och bröt för att bibehålla ledningen, men plötsligt ville inte alla cylindrarna vara med längre och han fick släppa ledningen till Lennart som vann enkelt före Johan och Bo Severinsson. Nils Alvthin gjorde sin efterlängtade comeback med sin Saab 96:a. Nisse har skruvat i flera år för att komma tillbaka till racerbanan. Han körde Saab på bana redan i början av sextiotalet.

Johans motorproblem var så alvarliga att han inte kom till start i andra racet. Det blev därför en enkel defilering till mål för Lennart som vann före Bo Severinsson och Lennart Nilsson som efter det här racet pensionerar sin tvåtaktssaab. Han skall satsa på sin Saab V4:a nästa år.

4GT060910-009I GT/GTS var det Rolf ”Myggan” Nilsson som dominerade stort, men i starten i första racet var Roger Adamsson först iväg. Lyckan varade bara fram till chikanen, sedan var ordningen återställd. ”Myggan” vann före Roger och Per Broberg. Det blev samma trio på pallen även i det andra racet.

Bland de äldre standardbilarna hade Tommy Brorsson pole, men i starten var Lars Esselius snabbare. Hans stora breda Ford Falcon flöt över hela banan och Tommy hade inte en chans att ta sig förbi, men Lars fick problem med bromsarna och tvingades bryta. Engelsmannen John Millbank var tillbaka. Det var här i Falkenberg som han köpte sin Lotus Cortina i fjol. Då blev han påkörd av en hundkoja. Han fick starka ”Deja vu”-känslor då han även i år blev torpederad av en hundkoja i chikanen. Tommy Brorsson vann i alla fall racet före Lars-Åke Nilsson och Andreas Eriksson. I det andra racet lyckades Lars hålla undan för Tommy hela racet, men han bestraffades efteråt då han visat oaktsamhet vid gulflaggning och Tommy fick segern före Lars och Lars-Åke.

4STDNy060910-027I Standard Ny tog K-G Almström ledningen från pole. Han jagades frenetiskt av Tomas Hall och Anders Berger. Anders fick problem med en misständande motor och tappade mark. Göran Boström hade problem med bromsarna och hängde inte med. Tomas satsade allt på ett kort i sista kurvan och försökte ta ledningen, men det slutade med en avåkning istället. K-G vann före Anders och Tomas som snart var på banan igen.

K-G kom inte till start i andra racet. Anders var snabbast i starten och tog ledningen före Tomas, som kontrade och övertog ledningen, men Anders bet ihop och kom tillbaka med en ny attack. Anders ledde sedan racet ända till mål. Tomas var arg som ett bi och gick direkt till domarna och protesterade. Han tyckte att Anders stängde honom. Domarna hörsammade Tomas som därmed vann racet före Anders och Magnus Paulsson.

4HRS060910-107Det sista heatet var Racersportvagnar och Sports 2000. Niklas Johansson hade en svettig helg. Han skulle även köra Radical med STCC på Knutstorp denna helg. Han fick åka privatflyg för att hinna pendla mellan tävlingarna. Inför racet kom han med andan i halsen och kastade sig i bilen och vann racet före Per Reimann och Rolf Johansson.

Till det andra racet blev det för stressigt för Niklas som lånade ut bilen till Joakim Bergman istället. Rolf Johansson vann före Jörgen Eriksson och Lars-Vegas Johansson.

 

 

HenrikHanssonLennartThurnRogerJohansson2

I den totala RHK-Cupen fick vi i år tre fullpoängare; Henrik Hansson Formel Ford 1600, Lennart Thurn Standard upp till 1150cc och Roger Johansson Formel Vee. De vann samtliga tävlingar i år och delar därför på priset som årets RHK-mästare.

Här är poängtabellerna för 2006: KLASSVIS   TOTALT

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

41000cc060910-142 FormelVeeCurtCatharina NilsAlvthin RolfGülich

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram