Härlig stämning vid säsongspremiären på Kinnekulle

Årspremiär för RHK & SPVMSSK arrangör på Kinnekulle Ring

Stockholms Sportvagnsklubb (SSK) stod som arrangör på Kinnekulle Ring när den Racerhistoriska Cupen och Sportvagnsserien körde sina första race för året. 150 bilar var anmälda och som vanligt var det en otrolig mångfald från små tvåcylindriga Saabar till stora V8:or.

Årspremiär för RHK & SPVM SSK arrangör på Kinnekulle RingBland GT-bilar, Formelbilar och Racersportvagnar var det ändå standardvagnarna som var i majoritet. Det största heatet bestod av 21 bilar i kategorin Standard och GT bilar före 1965 över 1150cc. Rolf ”Myggan” Nilsson ledde ohotat från start till mål. Tvåa kom Victor Israelsson i en Ford Mustang före Johan Högman i en Ford Falcon. Vi fick även se hundkojor, Amazoner och Cortinor.

 

 

 

 

Årspremiär för RHK & SPVM SSK arrangör på Kinnekulle RingI heatet för bilarna under 1150cc är Saab det dominerande märket med sina ”djungeltrummor”. Blåröken ligger tät över banan när de kör med sina tvåtaktare. Arne Allard vann i en Fiat Abarth 1000cc före Lars Byström i en DKW F12 Junior, men Arne fick slita för segern. –”Underbart skönt”, sa Arne efteråt och fortsatte: -”Jag trodde inte att jag skulle kunna slå Lars på en sådan här krokig bana, hans bil är helt enkelt snabbare än min på de kurviga partierna.” Bakom dessa två gjorde Nils-Olov Jonsson en mycket stark insats när han körde från sista till tredjeplats med sin Saab Sport.

 

 

Årspremiär för RHK & SPVM SSK arrangör på Kinnekulle RingI klassen för nyare Formelbilar tog Mats Andersson den mest överlägsna segern i helgen då han vann med 20 sekunder före Peter Gustafsson och Stefan Ohlsson. Det kommer att bli snabba race i år i den här klassen då flera fina F3:or har plockats fram till årets säsong.

Racersportvagnarna körde tre olika klasser i samma heat. Ulf Alm snurrade av redan under bron. –”Orutin från min sida”, sa Ulf, -”Jag förivrade mig med mina kalla däck”. Thomas Nilsson hade bra fart på sin PRC Opel och vann RS före Peter Eriksson och Fredrik Sigbjörnsson. På frågan varför Thomas var så snabb i år jämfört med i fjol svarade han: -”Det enda som jag egentligen har ändrat på är en ny frontsplit, annars är det samma grejer”. I Clubmanklassen fick vi äntligen se en svensk överst på pallen. Johan Westerberg vann före danskarna Sören P Christensen och Flemming Bendixen. Klassen har dominerats av danskar och norrmän några år, men i år är det kanske Sveriges tur igen. Den tredje klassen var historiska Racersportvagnar och där vann Per Reimann före Michael Royson och Lars-Göran Itskowitz.

Årspremiär för RHK & SPVM SSK arrangör på Kinnekulle RingStandard Ny klassen kördes tillsammans med SSK Classic. Jürg Bächi tog starten, men han jagades intensivt av Anders Berger och Lennart Björk. Lennart tog över ledningen ett kort tag, innan han tvingades bryta med tekniska problem. Anders gick istället upp i ledning och vann loppet. Erik Berger körde till sig tredje starttid på lördagen, men tvingades avstå racet då han fått urinvägsinfektion och tvingats åka till sjukhus för vård. Trea i racet kom Rikard Hasselblad. Denne kämpe som haft det så motigt några år med otaliga brutna tävlingar. Äntligen fick han lön för allt slit. Vi får hoppas att det har vänt nu så att det håller i fortsättningen. I SSK Classic vann Ulf Andersson före Benny Pettersson som äntligen gjorde comeback. Det skall bli kul att de dessa båda Volvoförare duellera igen.

Årspremiär för RHK & SPVM SSK arrangör på Kinnekulle RingFormel Vee gänget bjöd som vanligt på härliga fighter. Lars-Gunnar Johansson tog ledningen i racet, men han blev hårt uppvaktad av Roger Johansson. Roger kunde till sist ta sig förbi och vinna loppet. Trea kom Sven-Åke Gustavsson. Catharina Hansen startade långt bak, men jobbade sig fint upp genom fältet, tills hon snurrade! Det blev en femteplats till sist.

Nästa tävling för alla historiska bilar är det klassiska Velodromloppet i Karlskoga i mitten av juni.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram