– Grundad 1978 –

Het Racing i Skåne

RogerAdamsson

Den 37:e upplagan av Svenskt Sportvagnsmeeting kördes på Ring Knutstorp. Närmare 300 bilar kom till start. Hela helgen var det stark sommarhetta, vilket gjorde det tufft för både förare och funktionärer. Många tilltänkta åskådare valde nog stranden, men det kom ändå nästan 2 400 besökare. Tävlingen är den största i Sverige varje år och de tävlande kör i Historisk Racing, Sportvagnsracing, Ginetta Cup och Radical uppdelade i 14 heat.

Klassen för GT/GTS-bilar före 1965 brukar vara som störst just under den här tävlingen varje år. I år hade man dels slagit ihop sig med klassen Standard före 1965 och sedan delat upp alla bilar i två heat, över och under 1300cc. Detta för att det inte skall bli för stora fartskillnader. I den större klassen tog Roger Adamsson pole före Palle Pedersen, som egentligen får köra i den lilla klassen, men han är så snabb att han hänger med de stora bilarna. Årets nykomling, Johan Frick, startade trea i ”Myggans” gamla bil. Alla tre kör i klassen GT. Tommy Brorsson var bästa standardbil och han startade 11:a. I första racet drog Adamsson ifrån de övriga, medan det bildades en klunga av förare som hade en härlig fight. Pedersen lyckades slita sig loss från denna och köra in på andra plats i racet och Lars Bondesson spurtade till sig tredjeplatsen. Brorsson körde i mål som sjua totalt och segrare i standardklassen före Lars Esselius och Claes Paulsson. I det andra racet var det Pedersen i sin lilla kvicka Ginetta som var snabbast iväg i starten. Adamsson lyckades dock jaga i kapp honom och även ta sig förbi och vinna sitt sjätte race i rad! Nykomlingen Frick lyckades också ta sig förbi och tog hand om andraplatsen. Han var alltså debutant i våras i Anderstorp och nu är han redan uppe på pallen! Pedersen slutade trea. I standardklassen vann Esselius före Brorsson och Roger Andersson.

CarstenWarnichI heatet för de mindre bilarna var Christer Nilsson snabbast i kvalet före Jörgen Brynne och Palle Kragh Rühe, alla tre kör i GT medan snabbaste standardbil var Max Wiebke i fjärde rutan. I första racet tog Rühe ledningen före Carsten Warnich, som gjorde en kanonstart. Bengt Bengtsson låg trea. Rühe tvingades bryta, då han fick problem med ett bakhjul. Peter Stöhrmann (GT) smög sig upp genom fältet och vann heatet före Warnich (STD) och Bengtsson (STD). I andra racet ledde Warnich (STD) från start till mål. Bengtsson låg tvåa i början, men tappade mot slutet. Rühe (GT) kom tvåa och Jörgen Brynne (GT) kom trea.

Som vanligt delades ett specialpris ut från det lokala företaget Energiteknik. GT-förarna Johan Solman, Roar Eriksen, Johan Frick, Palle Krogh Rühe och Christer Nilsson fick 1000 kr var från representanten Lars Bondesson.

FormelÄldreSom en total kontrast till alla nyare bilar finns det även en klass för riktiga klenoder. De äldsta bilarna är från tiden före andra världskriget och de nyare är F3-500cc från femtiotalet samt Formula Junior från 1959-60. Den äldsta bilen i fältet är Janne Hanssons Bugatti från 1928. De har en annorlunda startmetod. De räknar ut ett handicap efter en formel, som användes för länge sedan, där de långsammaste bilarna startar först. De snabbare startar ett helt varv efter de första. Tanken är att alla skall komma i mål ungefär samtidigt. Magnus Neergaard släpptes iväg först med sin Riley från 1931. Glenn Andersson släpptes ett varv senare med sin Alfa Dana Midget 500cc från 1958. På näst sista varvet blev det en stor klunga, då hade i princip alla kommit ikapp varandra och det blev en riktig spurt mot mål. De kör väl inte riktigt allt vad tygen håller, men det är heller ingen paradkörning. Per-Olof Håkanson vann före Janne Hansson, dubbelt Bugatti med andra ord. Glenn Andersson kom trea. I andra racet vann Hansson före Andersson och Chuck Bird i en MG K3 från 1934.

MagnusAhlqvistF1Vi fick även se Magnus Ahlqvist köra några uppvisningsvarv med Ronnie Petersons March 721X. Rallyvärldsmästaren från 1984, Stig Blomqvist, gjorde ett inhopp i 1000cc Cupen och han körde i mål på andra plats i andra racet. Speakern Bosse Lindman sammanfattande den historiska racinghelgen på ett mycket fint sätt: – De enda förlorarna i historisk racing, det är dem som inte kommer till start!

Nu väntar ett långt sommaruppehåll för förarna. Nästa deltävling körs på Vålerbanen i Norge sista helgen i augusti.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

StigBlomqvistTommyJagervall AndersJensen

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
RHK Historic Meeting Kinnekulle
Arkiverat