Historiskt EM i Anderstorp, eller festen som kom av sig…

Startentimmasrace

Det var tyvärr en avslagen stämning när Oldtimer Festival kördes på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Tyvärr var det väldigt få bilar från Europa som bemödat sig den långa resan mot norr. De som var på plats kom från England, Tyskland, Österrike, Schweiz, Danmark och Norge. Arrangören lockade med karaoke och nostalgi med F1-racet från 1978 på video i pressrummet.

DuncanRabagliatti

Duncan Rabagliatti som kör Lurani Trophy tyckte i alla fall att banan var trevlig och vädret var ungefär som i England. Österrikaren och flerfaldige europamästaren Wolfgang Schachinger tyckte visserligen att det var långt att åka till Sverige, men att det var en trevlig bana.

EM050828-003

-Det är på tok för dyrt att köra EM. Jag har sagt till FIA i flera år att de borde tillåta nationella klasser att få köra utom tävlan för att i alla fall få riktiga startfält, sa RHK´s ordförande Bruno Rösler. Startavgiften i EM är ca 10 000 kr/tävling.

EkegrenWarmeliusHenrysson Startentimmasrace

I EM-racen var det flera svenskar som höll sig väl framme i resultatlistan. Rolf ”Myggan” Nilsson och Bo Warmelius delade på segrarna i GT-klassen före 1965. Båda Lurani Trophyracen vanns av Jörgen Carlsson. I Sportvagnsracen vann Fredrik Sigbjörnsson också dubbelt.

EMFvee050828-007 EMFNy050828-045

Det kördes i alla fall två heat helt utanför EM på egna initiativ. Det var Formelbilsklasserna för Formel Vee och nyare formelbilar, främst Formel Ford och F3. I Formel Vee dubbelsegrade hemmaföraren Lars-Gunnar Johansson och i den nyare klassen vann dansken Ole Vejlund dubbelt.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

WolfgangSchachinger EM050828-007 EM050828-008 EMFNy050828-216 EMFvee050828-144

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram