Mullrande motorer på Mantorp Classic Festival

Mantorp Classic Festival med bilutställning.

Racerhistoriska Cupen körde årets fjärde deltävling på Mantorp Park under tävlingen Mantorp Classic Festival. Närmare 170 bilar kom till start, inkl klassen Legends, som var gästklass. Detta var fjärde året i rad som MK Scandia satsade på historisk racing och än större lär det bli nästa år när banan fyller 50 år! Drygt 300 sportbilar fanns utställda under lördagen och en del av dem körde några uppvisningsvarv på banan.

Michael Sundin dominerade i regnet.
Michael Sundin är lycklig över sin första seger.

Den snabba Mantorpsbanan attraherar bilar med mycket hästkrafter, men det var ändå inget överflöd av hästkraftsstinna bilar denna gång. I klassen för de nyaste standard- och GT-bilarna mellan åren 1972-1990 var Lennart Bohlin favorit i sin brutala Corvette. Äntligen skulle han få sträcka ut ordentligt. Han visade med eftertryck vart skåpet skulle stå redan i kvalet där han var 2.5 sekunder snabbare än tvåan! Till Bohlins förtret kom det en regnskur lagom till första racet. Att hantera en Corvette i regn är en helt annan sak än i torrt. Två som tvärtom trivdes som fisken i vattnet var de gamla rallyförarna Bosse Warmenius och Claes Andersson. Warmenius tog kommandot i racet och drog ifrån resten av fältet. Han såg ut att ha racet under kontroll när han plötsligt bromsade på sig i slutet av den långa rakan och fortsatte ”halvvägs till Mjölby”. – Jag vet inte vad som hände. Jag tyckte att jag bromsade på samma ställe som varven innan men plötsligt fanns det noll fäste. Jag tycker att jag borde fått ett specialpris för att jag kom längst av alla i sandfållan denna tävling, sa Warmenius. Michael Sundin övertog ledningen och han vann sin första seger i klassen före Andersson och Bohlin! Publiken gladde sig ordentligt under prisutdelningen när Sundin äntligen fick kliva överst på pallen. Andra racet kördes i torrt och då var det läge för Bohlin. Han tog sig snabbt upp till ledning och sedan kontrollerade han racet och vann utan att förta sig. Andersson kom tvåa och Warmenius kom trea.

Pekka Nyström är alltid snabb.

Pekka Nyström var tillbaka i en ny Camaro, som han är delägare i. Han körde i klassen för standard- och GT-bilar 1966-1971. – Huvudfokus denna helg är att sortera ut bilen så att allt fungerar som det skall, sa Nyström som är en erkänt duktig tekniker när det gäller amerikanska bilar. Bilen verkade fungera som den skulle för Nyström tog pole och han vann första racet före Mats Persson och Lennart Bengtsson. Nyström tog ledningen även i andra racet, men så fick han lite problem med däcken så han tvingades slå av på takten. Persson såg att Nyström tappade fart och tog sin chans att ta över ledningen. Nyström körde några lugna varv för att kyla ned däcken och sedan började han attackera igen, men han lyckades inte nå Persson som vann före Nyström och Thomas Ericsson.

Hans Beckert vann när banan var våt.

I det äldre standardvagnsheatet, före 1965 över 1000cc, tog Victor Israelsson pole före Lars Esselius och Per Wallin. Det var alltså upplagt för mycket V8-muller i racen, men även dessa herrar fick bekymmer med regnvåt bana. Koja-förarna vädrade morgonluft. De är normalt sett chanslösa på Mantorp, men om det regnar är det en helt annan femma. Hans Beckert tog sig upp i ledning redan på första varvet och efter kamp med Israelsson vann Beckert till sist med en knapp sekund före Israelsson. Rolf ”Myggan” Nilsson kom trea i sin koja. I andra racet var det torrt. Vi fick se en härlig kamp mellan Israelsson och Esselius, men tyvärr tog bensinen slut för Esselius som tvingades parkera. Israelsson vann med stor marginal före Anders Skölin och Stefan Guldstrand. Skölin stod för helgens största entusiastinsats. Motorhuven flög upp och slog sönder framrutan. Skölin åkte då hem till Uppsala och monterade en ny framruta och återvände till Mantorp så att han kunde köra racen! Det är vad vi kallar entusiasm för sporten!

Kräftskiva med GT-klassen.

I GT/GTS-klassen tog Claes Andersson kommandot. Han jagades till en början av Bengt-Åke Bengtsson, men Bengtsson kroknade mot slutet. Andersson vann före Olof Cederberg och Per Norberg. Andersson vann även andra racet, nu med Bengtsson tvåa i mål. Tommy Bencsik tog hand om tredjeplatsen. Det glada GT-gänget hade en gemensam kräftskiva i depån under helgen.

Torbjörn Andersson vann i 1000cc.
Tobbe var lycklig men ensam på pallen...

1000cc Cuparna var lite färre än vanligt, men de bjöd ändå på kamp. Mattias Ståhlberg startade från pole, men det var Per Skårner som tog starten. Skårner ledde första halvan av racet, men bromsarna mattades mot slutet så att Ståhlberg vann före Torbjörn Andersson och Skårner. Ståhlberg lämnade över ratten till pappa Jerry till andra racet, vilket gjorde att Andersson ensam fick ta upp kampen med Skårner. Det var samma scenario med Skårner i ledning större delen av racet, men bromsarna försvann mot slutet och Andersson kunde vinna loppet. Reinhold Daubner kom trea.

Tomas Otterberg var överraskad segrare.
Glad trio på pallen med Tomas Otterberg som segrare före Magnus Ramsö och Tomas Andersson.

Formula Slicks är bilar som verkligen hör hemma på Mantorp Park. Torgny Johansson kör i F2-klassen och Mantorp Park är ju känt just för sina deltävlingar i F2-EM på sjuttio och åttiotalen. Johansson tog som väntat pole, men när första racet skulle köras hade det börjat regna, vilket gynnade konkurrenterna. Tomas Andersson gav verkligen Johansson en match med sin Formel Opel Lotus. Johansson lyckades reda ut situationen till sist men segermarginalen till Andersson var endast en halv sekund. Magnus Ramsö kom trea. Andra race var torrt och då kunde Johansson sträcka ut sin March F2 ordentligt. Tyvärr sträckte han lite för mycket för han fick en sladd i just F2-kurvan. Han korrigerade lite för mycket och fick en retursladd som han inte kunde häva och därmed var loppet över för Johansson. Tomas Otterberg och Magnus Ramsö hade en härlig kamp ända in över mållinjen där Otterberg vann med endast 43 tusendelar! Otterberg visste inte att Johansson hade brutit så han blev både överraskad och glad när han fick reda på att han hade vunnit loppet. Andersson inledde loppet med en ordentlig tjuvstart. Han fick en rejäl lucka innan resten av fältet släpptes iväg. Han fick naturligtvis åka igenom depån för att sona sitt brott, men kunde ändå köra upp sig till tredje plats i mål. Trots att detta heat var helgens minsta så stod de för en av de bättre publikfriarinsatserna!

Dan Lindblom hade fått upp farten i Formel Ford.

Formel Ford körde tillsammans med Formel Vee med dubbelförgasare och de bjöd också på spännande racing. När första racet avflaggades stod Dan Lindblom som segrare före Roland Svensson och Nicklas Nilsson. Roger Johansson blev bästa Formel Vee på en total fjärdeplats. Andra heatet var också bra. Denna gången vann Svensson före Johansson och Anders Öberg.

"Vegas" var påpasslig vinnare i Formel Vee.

Formel Vee blev dramatiskt. Det började med att Christer Oliw snurrade i Pariskurvan. Han drog med sig både Stefan och Melwin Nilsson. Melwin kom inte iväg och Stefan tvingades bryta några varv senare. Johan Lund tog hand om ledningen, men han fick hård uppvaktning av Pontus Bencsik. Lund lyckades hålla undan, men segermarginalen ned till Bencsik var mindre än sekunden. Jimmy Carlstedt kom trea. I B-klassen vann Magnus Rugsveen före Jerker Vinberg och Nicklas Bencsik. Melwin & Stefan Nilsson lyckades lappa ihop sina bilar, men inte tillräckligt då de tvingades bryta tidigt i andra racet. Bencsik hade stärkt sitt självförtroende efter sin fina körning i första racet och i andra racet var det han som dominerade racet! Johan Lund var uppe i ledning ett par gånger, men Bencsic svarade direkt. När de kom till F2-kurvan på sista varvet bromsade Bencsik lite för sent så att han snurrade. Lund låg direkt i rygg och drogs med i fallet. Lund klättrade på Bencsiks bil, men hamnade på rätt köl. Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson låg bakom och avvaktade hela racet och han misstänkte att deras kamp skulle sluta i tårar. Han var därför beredd när chansen kom och när de båda tätbilarna försvann på sista varvet såg Johansson sin chans. ”Vegas” vann loppet före Lund och Bencsik, som lyckades komma igång snabbt trots allt. Båda var mindre än sekunden bakom ”Vegas” i mål. Anders Bertilsson vann B-klassen före Christer Oliw och Vinberg.

Rasmus Ericsson på väg mot seger i Legends.

Legends hade det största startfältet med över 40 bilar till start uppdelade i två heat. Per Danielsson vann båda Mastersheaten medan Rasmus Ericsson och Micke Nyman delade på segrarna i Pro-klassen.

Nu återstår endast finalen för RHK som körs i Falkenberg i mitten av september.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

 

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram