RHK Finalen i Falkenberg

DanHenningsson

RHK körde sina finalrace på Falkenbergs snabba bana. Banan är lite ombyggd i år med en ny chikan efter startrakan. De flesta klasser klarade av detta bra, mycket bättre än andra klasser som kört tidigare i år. Det kördes även ett veteranrally för både bilar, motorcyklar och mopeder. Lite knallar hade också hittat till banan liksom många fina gamla klenoder i depån.

4FVee050911-180Formel Vee var först ut och Roger Johansson tog kommandot direkt. Han gav inte de andra en chans att hänga med och han vann med över 5 sekunder före Lars-Gunnar Johansson och Nils-Åke Gustafsson. Race 2 var betydligt mera spännande. Roger tog visserligen starten och det såg ut som om det skulle bli en repris på gårdagen, men en startkrasch långt ned i fältet tvingade ut säkerhetsbilen och fältet trycktes ihop. Efter omstart ledde Roger före L-G och N-Å, men strax bakom tryckte Catharina Hansen, Axel Madsen och Sven-Åke Svensson på. Sven-Åke fick problem då Z-staget gick sönder och han studsade av banan, men kunde fullfölja i lågt tempo. Axel blev diskad efter omkörning på gulflagg. Catharina var hetast på banan. Hon satte racets snabbaste tid och hon tog andraplatsen bakom Roger slagen med mindre än en sekund. L-G blev trea.

4FNy050911-018I heatet för de nyare formelbilarna dominerade Peter Gustafsson och han vann båda racen. Bakom honom hade Micke Juhlin och Thomas Mullin härliga fighter och de turades om pallplatserna i båda racen. Henrik Hansson körde mycket snabbt i helgen då han var snabbare än de båda GRD-bilarna med Huse och Johansson. Tyvärr slutade lördagen i sandlådan för Henrik, men i det andra racet blev han totalfyra med sin Formel Ford.

De äldsta formelbilarna var bara fyra till antalet den här gången. Utgången i de båda racen blev den samma; Magnus Ahlqvist vann före Göran Anderberg, Horst Brünning och Frank Högman.

JonasQvarnströmBland Racersportvagnarna fick vi se en duell mellan Jonas Qvarnström och Jan Brunstedt. Två ärrade veteraner med andra ord. Det blev en våldsam avslutning då Jonas dundrade in i däcksvallen efter långa rakan. Det låg karossdelar över hela banan, men Jonas var ok. Troligen hade en uniball brustit, då bilen utan förvarning bara drog åt vänster. Jan kunde således vinna enkelt över Rolf Johansson och Pelle Svensson, som var bästa Sport 2000 bil, hårt uppvaktad av Jörgen Eriksson.

I det andra racet vann Jan Brunstedt återigen, den här gången före Niklas Johansson (Sport 2000) och Rolf Johansson.

DanHenningssonDe minsta standardbilarna kör i klassen upp till 1150cc och där är bilarna från 1000cc cupen i majoritet. Jack Staffan Andersson var snabbast iväg, men Nils-Olof Jonsson var snart förbi. Det var aldrig långt mellan dessa två och segermarginalen för Jonsson var endast 0.3 sekunder. Magnus Rehbinder blev trea. Dan Henningsson bjöd på riktig show när han två gånger gick högt upp på två hjul i chikanen. Arne Allard tvingades bli åskådare sedan han sprängt motorn på sin Abarth. Nisse Jonsson vann även det andra racet före Lennart Nilsson och Magnus Rehbinder.

 

 

4SA050911-054I standardklassen över 1150cc före 1965 hade Tommy Brorsson tagit pole, men han visste att det skulle bli svårt att hålla muskelbilarna efter sig. Tomas Gustavsson i sin Mustang tog starten, men Tommy hängde på och vägrade släppa taget. Det blev tyvärr en startkrash då John Millbank, som kommit för att provköra en Cortina han hade tänkt köpa, blev påkörd i starten. Efter lite sanering blev det omstart. Tomas vann före Tommy med Lars Esselius på tredje plats. I det andra racet försvann Tommy Brorsson tidigt då han fick punktering. Tomas kunde vinna enkelt före Lars Esselius och Viktor Israelsson.

I GT-klassen hade ”Myggan” pole, men Hans-Erik Johansson var snabbast iväg i starten. Ordningen var dock redan återställd in i chikanen då ”Myggan” bromsade sist. Rolf ”Myggan” Nilsson kunde sedan kontrollera racet och han vann med hela 18 sekunder före Per Broberg och Hans-Erik Johansson. I det andra racet blev det oreda i starten. Per Broberg fick för mycket hjulspinn och drog med sig ”Myggan” och Hans-Erik i fallet. Hans-Erik hoppade ur bilen för att inspektera skadorna, hoppade sedan i bilen igen och fortsatte racet. Han blev sedan diskad för att ha lämnat bilen under race. Det blev Per-Eric Svensson som vann före Jörgen Carlsson och Anders Lotsengård.

4STDNy050911-221Helgens race måste väl ändå ha varit Standard Ny. Jag vet att jag är part i målet, Dalslänning som jag är, men visst är den eviga kampen mellan Erik & Anders Berger mycket sevärd? Anders hade pole, men gjorde en halvdålig start. Fältet trycktes ihop och Erik tog sig förbi Jürg Bächi upp på andraplats. Anders & Erik turades sedan om i ledningen. Ömsom gick det på sladd, ömsom på två eller tre hjul. När de skulle varva Axel Ekman blev det ett missförstånd och Anders fastnade någon sekund bakom Axel. Erik fick en liten lucka, men Anders bet ihop, jagade ikapp och vann racet endast 0.195 sekunder före Erik. Jürg Bächi var slagen med sex sekunder.

I det andra racet var Erik om möjligt ännu hetare och han ledde de flesta varven. På näst sista varvet var dock Anders i ledning, men Erik hade slagläge och skulle precis sätta in den avgörande stöten när säkerhetsbilen gick ut. Axel Ekman hade oturligt nog snurrat i chikanen och stod farligt ivägen. Erik grämde sig mycket för sin förlorade chans och frågan som alla ställde till Erik var naturligtvis om detta var hans sista race eller om vi får se en fortsättning på den eviga kampen. –Det är ju final i SSK-serien om två veckor då skall jag och Anders köra och jag hoppas att det kommer fler från RHK och kör. Om jag kör nästa år kommer jag att bestämma på nyårsafton. Jag skall fundera i höst och prata med min hustru Maj-Lis så får vi se, sa Erik.

EntimmesracetSäsongen avslutades som vanligt med det traditionella entimmesloppet för Standard och GT-bilar före 1965. Jenna Brorsson stod i pole och efter en stökig start fick hon en lucka i ledningen. Men Anders Ek tog sig så småningom förbi. Jenna lämnade över ratten till pappa Tommy, och Anders lämnade över till Pekka Nyström. Brorssons Cortina kunde inte matcha den ledande Elanen och segermarginalen efter 63 varv för Pekka och Anders blev till sist 49 sekunder. Per Broberg körde hela racet själv och kom trea. Stackars Leif Molin och Lars Esselius körde soppatorsk på sista varvet.

Det blev ingen avslutningsfest denna gång, men däremot en härlig räkfrossa. Avslutningen med prisutdelning kommer att ske på hotell Åsen i Anderstorp den 8:e oktober. Roger Johansson (Formel Vee) blev årets RHK-mästare före Anders Berger (STD Ny) och Peter Gustafson (FNy).

Här är poängtabellerna för 2005: KLASSVIS   TOTALT

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

IMG_9929 IMG_0556 JennaTommyBrorsson MossigeNorge 41000cc050911-218 41000cc050911-208

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram