RHK-finalen i Falkenberg

RHK-finalen i Falkenberg.

Den historiska racingcupen (RHK) körde sin final i Falkenberg för sjunde året i rad. Närmare 200 bilar stod på startlinjen i vad som är Sveriges största racingserie. Vi fick se många fina fighter i dagarna två.

Den moderna formelbilsracingen må vara nästan död i Sverige, men i den historiska racingcupen vimlar det av formelbilar fördelade på fyra olika heat. I klassen för de nyaste och snabbaste bilarna hittar vi gamla F3:or, F2:or, Formel Opel Lotus och Formel Ford 2000. Sonny Johansson var tillbaka med sin fina Reynard/Alfa Romeo F3 och tog pole. I första racet vann Torgny Johansson i en F2 före John Fredriksen i en Opel Lotus och Lars Clasen i en Formel Ford 2000. Polemannen Johansson tvingades bryta. Det blev samma ordning även i det andra racet.

I Formel Vee var det 20 bilar till start. Magnus Ek fick äntligen sin bil att gå och då tog han pole och han vann första racet före Christer Ericsson och Johan Lund. Lagom tills andra racet skulle starta öppnade sig himlens portar och ett fruktansvärt regnväder drog in över banan. Större delen av racet fick köras bakom säkerhetsbilen där till sist Lund stod som segrare före Axel Madsen och Magnus Ek.

Henrik Hansson har dominerat Formel Fordklassen i många år, men i år har han fått hårt motstånd av en ung utmanare som heter Viktor Ljungdahl. I Våler senast tog Ljungdal sin första seger. Nu i finalen stod Hansson i pole i båda racen, men efter hårda fighter var det Ljungdal som gick segrande ur båda racen.

I heatet för de allra äldsta formelbilarna fick vi se några riktigt gamla klenoder som kördes av Mads & Per Gjerdrum, Ingvar Malm och Per-Olof Håkanson.

RHK-finalen i Falkenberg.I Sports 2000 tog Niklas Johansson pole före Joakim Bergman. Bergman tog starten, men Johansson tog sig förbi. I mål skiljde det 3.5 sekunder. Dagfinn Larsen kom trea. I starten av andra racet blev det en bromsduell där Bergman såg ut att kunna ta hand om ledningen, men det blev ändå Johansson som kopplade greppet och han gick mot en ny seger före Bergman och Ulf von Hauswolff.

 

 

 

 

Svenskt Sportvagnsmeeting för 38:e gången.Vi fick två mästare i år. Henrik Hansson Formel Ford och Lars Davidsson 1000cc Cupen fick båda 78 poäng av 80 möjliga. Hansson har varit med i många år och han har kört Formel Ford hela tiden, även om han har bytt bilar några gånger genom åren. Davidsson är nybörjare och tog licens så sent som i fjol, men han köpte en bra bil, som har vunnit många race i RHK förut. - Jag har alltid varit intresserad och eftersom jag kommer från Växjö följde jag ju Stefan "Lill-Lövis" när han körde, men det är först nu som jag kom mig för att börja själv, sa Davidsson.

Davidsson vann båda finalheaten i 1000cc Cupen där Reinhold Daubner och Tommy Jagerwall turades om de andra pallplatserna. - Jag är mycket imponerad över Davidssons framfart. Min bästa varvtid i år var en tiondel bättre än i fjol när jag vann, så jag kan inte skylla på att min bil går för dåligt heller, sa Jagerwall.

I det stora standardvagnsheatet för bilar före 1965 var det rena uppvisningen av Lars Esselius. Han startade sist i första racet, men vann ändå! Andra racet startade han från pole och då kunde naturligtvis ingen stoppa honom från att ta ännu en seger...

I GT-klassen vann Anders Schildt dubbelt före Lars Bondesson.

I heatet för nyare standardbilar 1966-1971 startade Jürg Bächi från pole. Han ledde racet före Tommy Brorsson ända till sista varvet. I backen uppför Nyhemskurvan satte Brorsson in stöten, men de krokade ihop och båda tvingades bryta loppet som i stället vanns av Lennart Bengtsson före Rikard Hasselblad. I andra racet vann Brorsson före Bengtsson.

RHK-finalen i Falkenberg.I heatet för standardbilar 1972-1981 var Rolf "Myggan" Nilsson i storform. Han vann första heatet lätt före Tomas Hall och Erik Berger medan Anders Berger bröt redan på andra varvet med tändningsproblem. Anders fick starta sist i andra racet, men körde i ett ursinnigt tempo och efter drygt halva racet var han i kapp "Myggan" som inte hade något att sätta emot. Erik Berger och Tomas Hall hade en hård fight om tredjeplatsen. Hall satte allt på ett kort och bromsade väldigt sent för att ta sig förbi på näst sista varvet, men det var för sent och han snurrade.

Roadsport och Modsport var inbjudningsklasser denna gång. Det blev inte så många bilar som kom så klasserna slogs ihop till ett gemensamt heat där Joakim Granfors lekte hem två enkla segrar.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram