– Grundad 1978 –

Somrig premiär på Kinnekulle Ring

Melwin Nilsson var tillbaka i RHK och vann direkt!

Racinghistoriska klubben körde årets första tävling på Kinnekulle Ring med Stockholms Sportvagnsklubb som arrangör. Tidigare år har det varit både kallt och regnigt, men årets upplaga bjöd på strålande solsken och sommarvärme. Hundratalet historiska racerförare njöt av värmen och glädjen av att köra på den utmanande banan Kinnekulle Ring.

I Formel Vee var Melwin Nilsson tillbaka. Nu har han hunnit bli tillräckligt gammal för att få köra historisk racing ”på riktigt”! Glädjen och suget gick inte att ta miste på och han inledde med att sätta snabbaste tiden i kvalet. I första racet gav han inte gubbarna en chans, Nilsson vann med nästan sju sekunder före Jimmy Carlstedt och Johan Lund. I andra racet blev det ett helt annat scenario. Nu var det strid om varje meter på banan och förarna turades om att vara i ledning. Det var strid ända in över mållinjen med fyra man inom en halv sekund! Johan Lund vann före Melwin Nilsson, Lars Ohlsson och Pontus Bencik.

Viktor Ljungdahl var tillbaka i Formel Ford och han var lika snabb som vanligt. Han vann första heatet från pole, men det var på håret… Ljungdahl ledde stort, men så hörde han ett skramlande ljud, varför han gick i depå för att kolla. Då tystnade ljudet och han fortsatte racet. Han ledde med nästan ett varv när han gick i depå, så han behöll ledningen när han kom ut. Ljudet kom dock tillbaka, varför han parkerade strax efter målgång. Det visade sig sedan att det var en trasig grenrörspackning! Det var lite överraskande att se Linda Rydén som smög sig upp och tog andraplatsen före Björn Otterberg. I andra racet var Ljungdahl fullkomligt överlägsen och han vann med 22 sekunder! Tommy Rydén tog andraplatsen före Michaela Månlycke.

I Formula Slicksheatet är det ingen rår på Torgny Johansson om det är torrt på banan. Johansson vill så gärna slå banrekordet på Kinnekulle Ring, men det fattas fortfarande lite fart för att nå dit. Årets bästa notering för Johansson blev ”bara” 50.544. Han får hem och fila lite till och prova igen nästa år. Det blev en dubbelseger i heatet, inget snack om den saken. Tomas Otterberg tog två andraplatser och Fredrik Fogelberg två tredjeplatser.

Det var två förare som höjde sig över mängden i 1000cc Cupen. Per Skårner tog en dubbelseger före Torbjörn Andersson. Reinhold Daubner var lika ohotad på tredjeplatsen, resten av förarna blev varvade.

I klassen över 1000cc före 1965 tog Rolf ”Myggan” Nilsson ledningen från pole och han vann första racet före Per Skårner och Hans Beckert. I andra racet vann Bengt-Åke Bengtsson före Magnus Rehbinder och Per Olav Kilen. Bengtsson har ju kört i GT-klassen i snart 100 år, men nu visade han att han kan behärska en ”Hundkoja” också.

Bengt-Åke Bengtsson körde naturligtvis i GT-heatet också, med sin väl beprövade Lotus Elan, där han vann båda racen. Anders Schildt tog andraplatsen i första racet före Claes Andersson. I andra racet blev Anders Lotsengård tvåa och Mats Ek trea.

Efter ett par inhopp i RHK under Velodromloppet de senaste åren har nu Lennart Bohlin bestämt sig för att satsa på historisk racing ”på heltid” nu när han är nybliven pensionär. Han kör värsta sortens Corvette C3 i heatet för de nyare standard och GT-bilarna. Nu är ju inte en Corvette den lättaste bilen att brotta runt på Kinnekulle och Bohlin fick verkligen kämpa för att vinna. Claes Andersson (som kör GT annars) kom till start med en Opel Kadett GT/E och han var hack i häl bakom Bohlin ända in i mål. Sonen Viktor Arvidsson tog hand om tredjeplatsen. Heatet fick dock en tråkig inledning då Lennart Bengtsson, Micael ”Laban” Ericsson och Arvid Viktorsson krokade ihop in i Kvarnkurvan. Bengtsson ansågs vållande och blev utesluten ur heatet. Bohlin vann även andra heatet, ännu en gång med Andersson hack i häl. Lars Weigl kom trea.

Det kördes även Legends på banan och de bjöd publiken på rafflande race.

Nu är det bara en månad kvar till årets största historiska racingtävling, nämligen Velodromloppet i Karlskoga.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

 

 

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
1stdny140525-1458
Arkiverat