Sportvagnarnas höjdpunkt – Svenskt Sportvagnsmeeting

SSM_2017_logo-300x169

Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp, det är inte bara ett namn på en tävling utan snarare ett begrepp inom svensk racing! Tävlingen arrangeras sedan 1974 av Malmö Sports Car Club, från början på Anderstorp, men sedan 1977 på Ring Knutstorp. Deltagarantalet har på senare år nästan tangerat 300 st, men årets upplaga såg en liten tillbakagång med ca 250 startande. Fortfarande en mycket bra siffra, vilket fortfarande placerar denna tävling som den största racingtävlingen i Sverige. I år hade man dessutom tuff konkurrens av Västkustloppet som kördes samma helg.

Magnus Neergaard är en av de stora entusiasterna för de riktigt gamla bilarna.
Magnus Neergaard är en av de stora entusiasterna för de riktigt gamla bilarna.

I den historiska racingserien kan man få se bilar ända från 1920-talet fram till 1990. Ett otroligt stort omfång och mångfalden är stor! De äldsta bilarna kör i klassen för bilar före andra världskriget. Just vid denna tävling brukar vi få se flest bilar på en gång i denna kategori. Just i år var det dock ”bara” sju bilar till start. Heatet fylldes på med en riktigt modern bil, en Focus Formula Junior från 1960. Det var naturligtvis ingen överraskning att Ingvar Malm i Focusen vann båda racen. I förkrigsklassen vann Roy Palm det första racet före Magnus Neergaard och Fredrik Bolander. I andra racet vann Bolander före Neergaard och Roland Haraldsson.

Jimmy Carlstedt vann sin första seger i Formel Vee.
Jimmy Carlstedt vann sin första seger i Formel Vee.

Jimmy Carlstedt startade från pole i Formel Vee och var på väg mot sin första seger när han fick en liten sladd på sista varvet. Johan Lund dök i luckan och de krokade ihop. Carlstedt gick till väders. Det blev bara en kort flygtur och han landade på hjulen igen och kunde köra i mål på andraplatsen bakom Lund. Christer Oliw kom trea. I andra racet höll det hela vägen för Carlstedt som tog sin första seger! Oliw kom tvåa och Lund trea.

Henry Sandblom fick sitt genombrott i Formel Ford där han vann båda racen.
Henry Sandblom fick sitt genombrott i Formel Ford där han vann båda racen.

I Formel Ford hade Henry Sandblom en helt perfekt helg. Han inledde med att ta pole och sedan vann han båda racen. Han har varit på gång länge, men äntligen kunde han ta sina första segrar i RHK. Nicklas Nilsson kom tvåa och Pierre Eklund kom trea med sin Formel Vee med dubbelförgasare. Henrik Hansson gjorde också en stålande insats. Han kom direkt från USA och missade kvalet. Han startade sist och körde upp sig till fjärde plats i mål! I andra racet var det inte mindre än fyra förare som tjuvstartade och därmed blev det omkastningar i resultatlistan. Sandblom vann före Sören Iskov Jensen och Lars-Erik ”Atte” Åkersten, som var den stora överraskningen. Åkersten är en flitig förare som varit med i många år, men topplaceringarna har uteblivit, tills nu…

#79 Tomas Otterberg vann helgens ena heat i Formula Slicks.
#79 Tomas Otterberg vann helgens ena heat i Formula Slicks.

I Formula Slicksheatet fick vi tyvärr helgens värsta krasch. Dan Johansson stod i pole, medan pappa Torgny fick starta sist då han hade problem med bilen på kvalet. Tyvärr kom inte Dan iväg i starten. Han blev stående med en strandad bil på startplattan. Förarna bakom vejde åt sidan, men pappa Torgny försökte köra om så många som möjligt direkt på startrakan. Han såg att bilarna framför valde ett konstigt spår, men det är svårt att se från den låga positionen i en formelbil. Plötsligt fick Torgny se anledningen till att förarna framför hade kört åt sidan. I absolut sista ögonblicket lyckades Torgny se Dans bil och han vred på ratten tillräckligt mycket för att ”bara” hjulen träffade varandra. En formelbil är tillverkad så att hjulupphängningarna skall gå sönder vid en krasch, medan chassit där föraren sitter är väldigt starkt. – Själva kraschen var väldigt odramatisk. Jag kände knappt när hjulen tog i varandra. Jag såg bara en massa delar som flög och plötsligt stod jag still. Nu blir det mycket jobb framöver med två bilar att laga, sa Torgny. Resten av startfältet körde bakom säkerhetsbilen i några varv medan funktionärerna städade banan. När fältet släpptes fick de ett varv att gasa på innan målflaggan föll. Tomas Otterberg vann före Sonny Johansson och Niels-Einar Rytter. I det andra racet vann Sonny Johansson före Otterberg och Jannik Sadolin. Sports 2000 körde som vanligt i detta heat. Johan Eliasson vann före Niels Jörgen Jörgensen och Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson i det första heatet. I andra heatet vann ”Vegas” före Eliasson och Jörgensen.

Per Skårner hade en bra helg där han vann tre race i två olika klasser.
Per Skårner hade en bra helg där han vann tre race i två olika klasser.

1000cc Cupen var RHK´s största klass med 26 bilar på griden. Per Skårner startade från pole och han kontrollerade racet från start till mål. Han vann före Reinhold Daubner och Torbjörn Andersson. I andra racet var det fyra förare som tjuvstartade. Daubner vann före Andersson och Fredrik Tornérhielm.

I standardheatet över 1000cc före 1965 hade V8:orna ett eget heat i Karlskoga senast. Här på Knutstorp kom inte en enda till start! Per Skårner hade bra fart hela helgen och han följde upp segern i 1000cc Cupen med att vinna båda racen i detta heatet före Stig Bjerring. Lars Davidsson och Hans Beckert delade på tredjeplatserna.

I GT/GTS/GTP före 1965 startade Bengt-Åke Bengtsson i pole och han vann det första racet före Christian Völding och Tommy Bencsik. I det andra racet vann Tord Ekegren före Bencsik och Christian Ree.

I Standard & GT 1966-1971 vann Benny Rasmussen det första heatet från pole före Sören P Christensen och Kenneth Gregers Petersen. I det andra vann Christensen före Rasmussen och Petersen.

Anders Berger var klart snabbast i den nyaste standardvagnsklassen. Han var dock för snabb, för han tjuvstartade i ena racet.
Anders Berger var klart snabbast i den nyaste standardvagnsklassen. Han var dock för snabb, för han tjuvstartade i ena racet.

I det nyaste heatet före Standard & GT 1972-1990 körde Anders Berger först över mållinjen. Han var klart snabbast på banan, men han tilldömdes 30 sekunder för tjuvstart och ramlade ned till tredjeplatsen i stället! Rolf ”Myggan” Nilsson fick därmed segern till skänks för andra gången i år. Tomas Hall kom tvåa. I andra racet gjorde Berger inget misstag och äntligen tog han årets första seger före ”Myggan” och Magnus Paulsson.

Nu tar RHK sommarledigt. Nästa tävling är Nostalgia Racing Days & Classic Car Show på Mantorp Park i mitten av augusti.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram