– Grundad 1978 –

Stekhett på Ring Knutstorp

RHK´s ordförande Hans Hillebrink vann det äldre formelbilsheatet.

Den heta sommarvärmen håller i sig och det var inget undantag när de historiska racingbilarna skulle köra Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Drygt 200 förare kom till start totalt uppdelade på 13 heat, inklusive Sportvagnsklasserna.

Heatet för de allra äldsta bilarna brukar vara välbesökt på Ring Knutstorp varje år, så även i år, även om det inte var lika många bilar som vi har sett tidigare år. Det är både svårt och dyrt att hålla liv i bilar som är antika, men det är väldigt kul att det finns entusiaster kvar som vill hålla igång dem. RHK´s ordförande Hans Hillebrink har köpt sig en Formel Junior i år, som han redan har hunnit köra några race med både här hemma i Sverige och ute på kontinenten (kom t ex tvåa på Monza för någon vecka sedan). Under helgens tävling blev det två segrar till Hillebrink i heatet för de äldsta formelbilarna. Ingvar Malm kom tvåa (FJ) och Peter Kumlin kom trea (Midget). Janne Hansson var bästa förkrigsbil på femte plats med sin fina Bugatti. I andra racet var förkrigsbilarna i sitt esse, för de belade platserna två till sex med Hansson först före Fredrik Bolander och Chuck Bird.

Johan Lund vann det första Formel Vee-heatet.

Formel Vee bjuder alltid på stora heat och intressanta race. Johan Lund tog ledningen från pole och han fick med sig Stefan Nilsson och Lars Ohlsson. Dessa tre drog ifrån det övriga fältet. Lund vann före Nilsson och Ohlsson. I andra racet var det Ohlsson som tog hand om segern före Nilsson och Jimmy Carlstedt.

Björn Otterberg, före kraschen i Formel Ford.

Formel Ford bjöd på dramatik. Viktor Ljungdahl har varit svårslagen i klassen, men den här gången fick han kämpa för segern. Andreas Martinsson är fortfarande ganska ny i klassen, men han blir snabbare för varje race som går. Nu var han bara 0.9 sekunder efter Ljungdahl i mål. Roland Svensson kom trea. Det är både gamla och unga förare i den här klassen och det är en härlig mix av förare. Det andra racet fick ett tråkigt slut. Redan på fjärde varvet tappade Björn Otterberg kontrollen på sin bil och for av vägen i början av raksträckan. Bilen blev illa tilltygad och Otterberg kördes med ambulans till sjukhus för observation. Otterberg fick stanna över natten och nästa dag mådde han bra, med tanken på omständigheterna. Bilen kräver dock en del översyn, men Otterberg lät hälsa att han hoppas vara med redan på Mantorp igen! Det blev kaotiskt efter racet, som egentligen aldrig fick något riktigt avslut. – Jag såg avåkningen med mina egna ögon och jag måste erkänna att jag blev lite skärrad. Det såg otäckt ut och vi kom av oss lite i tävlingsledningen. Vi fick samla ihop oss för att ta ett beslut så att vi kunde publicera en resultatlista, även om racet blev kort, sa tävlingsledaren Max Dymling. Det publicerades först en preliminär lista efter fyra varv, men denna reviderades sedan till hur listan såg ut efter fem varv, vilket blev den slutgiltiga. Viktor Ljungdahl utropades som segrare före Andreas Martinsson och Henrik Hansson.

Torgny Johansson vann dubbelt i Formula Slicks.

Med perfekta förhållanden fanns det ingen som kunde rå på Torgny Johansson i Formula Slicks. Med sin F2:a utklassade han F3:orna med över 30 sekunder i första racet. Sonny Johansson vann F3-klassen före de båda klassdebutanterna Anders Lofthammar och Magnus Ramsö. Lofthammar och Ramsö har kört långlopp tidigare i sina liv, men nu debuterade de samtidigt i denna klass. I andra racet gick det än bättre för debutanterna, för Lofthammar kom tvåa bakom Torgny Johansson och Ramsö kom trea.

Niels Jörgen Jörgensen vann det första Sports 2000-heatet.

I Sports 2000 var Johan Eliasson med och utmanade om totalledningen redan från start, men det hände något och han gick i depå redan efter ett varv. Efter kontroll av chefsmekanikern Lotta gav han sig iväg, men han hade för bråttom när han körde ur depån. Eliasson körde över den vita linjen och fick komma in i depån för ett ”Drive through”-straff. När han körde ur depån lyckades han korsa den vita linjen ännu en gång, men tydligen tyckte tävlingsledningen att han hade blivit straffad nog, för han kom undan andra gången… Niels Jörgen Jörgensen vann Sports 2000 före Eliasson och Ulf Lindberg. I andra racet var det bara Lindberg som lyckades ta sig i mål av Sports 2000-förarna.

Per Skårner tog en dubbelseger i 1000cc Cupen.

1000cc Cupen kom med ett stort startfält med 23 bilar på startlinjen, då hade ändå två fått bryta redan under träning och kval… Ingen rådde på Per Skårner denna helg. Skårner vann båda racen före Mattias Ståhlberg och Torbjörn Andersson.

Hans Beckert vann dubbelt i det äldre standardvagnsheatet.

Skårner försökte ta med sig farten när han körde i det stora standardvagnsheatet också, men där tog lyckan slut sedan han tilldömdes tjuvstart i första racet. Hans Beckert vann efter kamp mot Peter Stöhrmann Jr. Andreas Eriksson gjorde comeback och slutade trea. I andra racet var Skårner med och tampades med Beckert om ledningen, men Beckert höll undan och vann igen före Skårner och Rolf ”Myggan” Nilsson.

Bengt-Åke Bengtsson har vunnit alla race i år i GT.

I GT-klassen är Bengt-Åke Bengtsson omutlig i år. På Knutstorp blev det två nya segrar före den ständige tvåan Anders Schildt. Tommy Bencsik kom trea i båda racen.

Arvid Viktorsson blir allt snabbare med sin Ascona.

I Standard & GT 1966-1971 blir Arvid Viktorsson bara snabbare och snabbare. Nu vann han första racet från pole före Claes Hoffsten och Lennart Bengtsson. Hoffsten gav Viktorsson en match och var bara halvsekunden efter i mål. I andra racet hade Viktorsson för bråttom ut ur depån. Han körde över den vita linjen och fick ett ”Drive Through” som straff. Detta sinkade honom givetvis. Lars Weigl kunde därför vinna före Bengtsson och Viktorsson.

Claes Andersson vann det nyaste Standardvagnsheatet.

Heatet för de nyaste standard och GT-bilarna mellan 1972-1990 var faktiskt det mista heatet denna gång med endast sex bilar på startlinjen. Claes Andersson tog en dubbelseger före Michael Sundin. Pontus Bencsik och Roger Woltersdorf delade på tredjeplatserna.

I mitten av augusti är det dags för nästa deltävling som körs på Mantorp Park

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2021:

22-23 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

19-20 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

3-4 Juli
SSM, Ring Knutstorp

20-21 Augusti
Mantorp Classic Festival

18-19 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
Nostalgia Racing Days på Mantorp Park med RHK & Legends.
Arkiverat