– Grundad 1978 –

Stort finalfirande vid Falkenberg Classic

Tomas Hall körde i Team med Erik för några år sedan. Detta var deras hyllning till Erik.

Tomas Hall körde i Team med Erik för några år sedan. Detta var deras hyllning till Erik.

Den racinghistoriska cupen körde sin final vid Falkenberg Classic. Det blev ett firande i nostalgins tecken! Erik Berger deklarerade redan när säsongen började att vid finalen i Falkenberg skulle han köra sin sista racingtävling någonsin.  Erik inledde sin tävlingskarriär redan 1947 och han har hunnit med mer än de flesta! På meritlistan finns bland annat tio SM-guld. I somras fyllde han 90 år och firades stort hemma i Bengtsfors. Han fick pris från Guinness Rekordbok som världens äldste racerförare!

2000 personer kom för att se Eriks sista race. Helgen inleddes med att Falkenbergs MK visade en film från 1962 när Erik vann Västkustloppet. Klubben överräckte en segerkrans till Erik och personen som överlämnade kransen var Titti Laveno, samma person som delade ut kransen 1962! Erik blev rörd till tårar och han tackade för alla trevliga race. – Det känns skönt att få bestämma själv när man skall sluta, men visst känns det vemodigt att behöva sluta med det här, sa Erik.

Ford bestämde att Erik skulle få bli ”fabriksförare” för Ford i finalen och de ställde även upp med en Mustang som användes som safetycar. Erik skjutsades runt i en Mustang cabriolet och mötte publikens jubel. Hundratals människor besökte Eriks depå under helgen.  Erik kör med sin Escort i heatet för GT och Standardbilar mellan 1972-1985. Eriks kvaltid räckte till åttonde startposition, något som han var missnöjd med. Sonen Anders tog pole. I racet gjorde Erik en kanonstart och var femma in i första svängen. Anders ryckte direkt och ingen orkade hänga med. Han vann överlägset före Rolf ”Myggan” Nilsson och Tomas Hall. Erik kom femma.

Precis innan andra racet skulle starta började det duggregna. Det fanns dock ett torrt spår och de flesta förarna valde slicks. Anders drog iväg som en avlöning före ”Myggan”, men efter några varv började det regna igen. Erik kom över krönet efter högfartssvängen på baksidan och där var det blötare på banan. Vips tappade han allt fäste och körde in i skyddsmuren! Det blev en tråkig avslutning för Erik, men även solen har fläckar! Regnet tilltog och racet rödflaggades. Alla fick byta till regndäck innan man startade om racet. Anders vann igen före Tomas Hall. En annan veteran kom trea; nämligen Erik Höyer från Danmark.

Det blev en heldansk uppgörelse i klassen för standardbilar mellan 1966-1971. Benny Rasmussen ledde från start till mål och han vann före Klaus Bodilsen och Sören P Christensen. Inför andra racet började regnet falla. Rasmussen tog det chansartade beslutet att gå i depå från uppvärmningsvarvet för att byta däck. Han startade sist från depån, men började snart plocka placering efter placering. Bodilsen ledde fältet före Christensen och de slutade etta och tvåa. Rikard Hasselblad kom trea och Rasmussen tog sig ända upp till femte plats.

Lars Esselius hade sålt sin röda Falcon så nu dök han upp med en vit i stället. Han hade byggt ihop den på en månad. – Jag hade ju alla delar liggande så det var bara att skruva ihop en ny bil, sa Esselius. Den visade sig vara snabb från start, trots att han inte ens hade hunnit provköra den. Han vann första racet före Frank Edwinsson och Mats Bergelin. Esselius vann även andra racet, nu före Bergelin och Bengt Carlsson.

I GT/GTS-heatet fick vi se en härlig fight mellan de båda Ford GT40 som körs av Jan Kling och Kennet Persson. Tyvärr tvingades Persson bryta. Kling vann första racet före Claes Andersson och Per Roxlin. I det andra racet var det blött på banan och då tog den gamle ”rallyräven” Claes Andersson hand om ledningen! Bo Paulson fick låna Perssons GT40, eftersom hans egen bil inte var raceklar ännu. Han startade sist och på andra varvet kom han dundrande ned för rakan. Planen var att klippa en massa långsamma bilar, men fältet rörde på sig och Paulsson fick kasta sig åt sidan för att inte ramma någon annan bil! Efter den resan tog han det lite lugnare… Till sist fick Kling upp värmen i däcken så att han  kunde ta sig förbi Andersson, som fick nöja sig med ännu en andraplats. Anders Ek kom trea.

1000cc Cupen visade som vanligt upp ett stort startfält, 21 bilar denna gång. Mikael Mohlin var i god form igen och då kunde ingen stoppa honom. Han vann före Reinhold Daubner och Lars Davidsson.  Han vann även det andra racet, men nu hade Davidsson och Daubner bytt plats…

Formel Vee firar 50 år i Sverige. Den 12:e september var det exakt 50 år sedan det första racet kördes på Ring Knutstorp. Jubileumsracet i Falkenberg blev inte som förarna hade tänkt sig. Reine Bergström stod i pole före Thomas Marklund. De drog upp ett otroligt högt tempo från första metern. När de kom till Ginstkurvan tappade någon greppet och sedan blev det en kedjereaktion där flera bilar blev inblandade. Safetycar kallades ut så att man kunde rensa undan de strandade bilarna. Hans Hillebrink gjorde helgens hårigaste omkörning då han tog en hel klunga bilar på en gång i slutet av rakan! Pierre Eklund vann till sist före Hillebrink och Roger Johansson, som gjorde comeback i klassen.

Efter det händelserika första racet fick Bergström och Marklund starta i sista ledet i andra racet, eftersom de inte hann sätta någon tid i första. Båda bjöd på fina uppkörningar genom fältet. Roger Johansson vann före Bergström och Hillebrink.

Formel Ford bjöd på både dramatik och spänning denna gång… Det började redan på kvalet. Bröderna Thim låg och slipstreamade för maximal fart när de kom i kapp Lars-Erik ”Atte” Åkersten i Nyhemskurvan. Oscar låg först och såg luckan. John låg strax bakom. John hann tänka att det finns plats och det skall gå bra, men ”Atte” såg inte att det kom två bilar i tätt följd. Plötsligt fanns det inte rum för två bilar och kollissionen var oundviklig… ”Atte” seglade iväg ut på gräsmattan och gjorde några varv i luften. I ambulansen på väg mot Varberg undrade ”Atte” vad som hände egentligen? – Jag såg aldrig John komma. Jag trodde snarare att det var något stag som hade brustit på min bil, sa ”Atte” som klarade sig undan utan att bli skadad. John var bedrövad över det som hände, men han blev lugnare när han fick klart för sig att ”Atte” var ok.

Viktor Ljungdal skulle ha startat från pole, men han brottades med misständningar och avstod första racet för att försöka laga bilen. Henrik Hansson fick en smäll i starten och tvingades bryta. John Thim ryckte i från klungan. Oscar Thim lyckades till sist skaka av sig klungan och tog upp jakten på broder John. Oscar hade bra fart med sig ut på rakan. John svarade med att gå till höger. Oscar laddade i luckan till vänster och försökte runda John på yttern in i chikanen. Det var nära att fräckisen hade lyckats, men John lyckades inte få stopp i tid. Oscar fick en liten knuff så att han snurrade, men han kom igång igen utan att tappa någon placering. John vann före Oscar med en överlycklig Tommy Rydén på tredje plats!

Andra racet blev också händelserikt. John Thim kom aldrig av startplattan, då han drog av drivaxeln. Oscar tog hand om ledningen. Viktor Ljungdahl hade fått ordning på sin bil och han jagade från sista startplatsen. Rydén och Hansson krokade ihop och tvingades bryta. Någon bil läckte olja och Oscar hade sånär tappat bilen. Han fick lugna ned sig. Oscar vann med en sekund före Ljungdahl. Björn Otterberg kom trea. Det blev en osannolik avslutning på säsongen för Oscar som i och med segern vann Formel Ford-klassen, eftersom både John och Henrik nollade…

I Formel Slicks brukar ingen rå på Torgny Johansson när allt fungerar, men den här gången fick han något att bita i! Jan Brunstedt kvalade in som etta med sin Chevron B19. I starten körde de sida vid sida ned mot chikanen, men Torgny bromsade sist och sedan kunde han dra ifrån Brunstedt. Det blev en lätt seger till sist. Sonen Dan Johansson kom trea. I andra racet var det faktiskt Dan som tog ledningen först, men Torgny tog sig allt förbi efter några varv och vann även det andra racet. Brunstedt blev trea.

I Sports 2000-klassen vann Johan Eliasson första racet före Jan Hellberg och Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson. I andra racet försvann Eliasson redan i starten efter en incident. Hellberg vann före ”Vegas” och Svein Berger.

RHK avrundar säsongen med årsfest i Halmstad i mitten av november.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
1stdny140525-1458
Arkiverat