Velodromloppet Historic GP med sol och mycket publik

Anders Lofthammar, Torsten Palm och en Brabham BT28.

Det märktes tydligt att publiken har saknat att få se racing under pandemin, för under Velodromloppet Historic GP flockades publiken i depån och de fyllde läktarna! Det var fullt även på entusiastbilparkeringarna. Det fanns en fotoutställning om Gelleråsbanans historia och det fanns en marknadsavdelning för dem som ville köpa böcker, modellbilar och andra nostalgiska saker. Anders Lofthammar har renoverat Torstens Palms gamla F3 som han vann SM med 1970. Nu fanns både bilen och Palm på plats i depån!

Marknadsavdelningen med Mats Älfvåg, Mattias Johansson och "Ticko" Persson.

Närmare 200 förare körde tävlingen som var indelad i tio olika heat för de historiska bilarna som var från 1931-1990! Vi fick se förare från Finland, Norge, Danmark och England.

Formel Vee

Tävlingen var historisk för klassen Formel Vee som för första gången någonsin hade så många bilar till start att man tvingades dela heatet för B- och C-klassen. Det betydde att B-klassen för första gången fick stå helt i rampljuset. Anders Tjärnlund tog pole, men Magnus Rugsveen tog snart hand om ledningen. Tjärnlund linkade till depån med trasig bakvagn redan på det tredje varvet och diskades dessutom för ojuste körning. Rugsveen höll undan i ledningen och vann före Thomas Lundström och Fredrik Häger. Det andra racet blev dock rörigt… Anders Berglund krokade ihop med Anna Lund och båda tvingades bryta. Rasmus Bencsik tappade bromsarna och körde mer eller mindre över Magnus Rugsveen så att båda hamnade i sandfållan efter långa rakan. Det såg dramatiskt ut och racet rödflaggades omedelbart. Bencsik klarade sig oskadd medan Rugsveen fick en lättare hjärnskakning och fördes till sjukhus för kontroll. Heatet startades aldrig om. Man gjorde istället det som är praxis i en sådan här situation att man backade resultatet ett varv. Det betydde att Rugsveen utropades som segrare före Lundström och Bencsik.

Magnus Rugsveen var överlycklig vinnare i Formel Vee Klass B.

C-klassen hade besök av tre F3 1000cc och där var Clas Müller klart snabbast i sin F3:a. Han kunde ligga helt själv i ledning medan Formel Vee-åkarna tampades en bit bakom honom. Anders och Bengt Lofthammar körde de andra F3:orna och de gick i mål i den ordningen en bit ned i fältet. Håkan Green var i strålande form och han kunde ta en enkel seger i Formel Vee före Johan Lund och Robert Lindholm, som gjorde sin bästa tävling någonsin! I det andra racet dök det inte upp några F3:or varför Formel Vee-förarna kunde göra upp själva om äran. Green visade samma goda fart och han vann även det andra racet enkelt före Lund. Dagens kanske mest intensiva duell fick vi se om tredjeplatsen mellan Reine Bergström och Jan Lindqvist. De bytte platser med varandra, flera gånger per varv, hela racet igenom! Dessutom låg Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson precis bakom och väntade på att någon av dem skulle göra ett misstag. Varken Bergström eller Lindqvist gjorde några misstag och det var Bergström som tog tredjeplatsen till sist. Frågan är om den rutinerade Bergström någonsin har fått jobba så hårt för att komma på pallen?

Håkan Green var ostoppbar i Formel Vee Klass C.
En lycklig Håkan Green lyfter segerpokalen i skyn före Johan Lund och Robert Lindholm i Formel Vee Klass C.

1000cc Cupen

1000cc Cupen hade återigen ett stort startfält. Jonas E Pölda ledde från start till mål, men den största prestationen stod Jan Christians för. Han blev diskad i kvalet och fick därför starta sist. Han jobbade sig upp genom fältet och gick i mål på andra plats, knappt en sekund bakom Pölda! Norrmannen Jan Gunleik Kilen tog tredjeplatsen. I E-klassen vann Gustaf Stenquist före Mats Berglind och Bengt Bringefors. I andra racet fick vi se en härlig duell mellan Pölda och Christians. Tyvärr tvingades Pölda bryta efter halva racet med tekniska problem varför Christians kunde ta en promenadseger före Fredrik Gustafsson och Kilen.  I E-klassen vann Stenquist före Bringefors och Tobias Svanberg.

Jan Christians spurtade och vann 1000cc Cupen.

Formel Ford

I Formel Ford hade Nicklas Nilsson och Dan Lindblom en sevärd kamp om segern. Nilsson avgick med segern före Lindblom och Pentti Hildingsson. Andra racet började på samma vis, men kampen kom av sig sedan Lindblom snurrat och tvingats bryta. Nilsson vann igen, nu före Peter Carlsson och Hildingsson. Hans Hillebrink vann Formel Vee D sedan Johan Lund fått problem, men det var en dyrköpt seger. Hillebrinks motor lät inte frisk mot slutet och nu blir det bråda dagar om bilen skall vara klar till nästa tävling om två veckor.

Nicklas Nilsson vann Formel Ford.

Standard före 1965

Helgens största heat var standardbilar före 1965 över 1000cc och Standard och GT-bilar 1966-1971 upp till 1600cc. Hans Beckert startade i pole, men tvingades tyvärr bryta racet. Anders Nordqvist tog hand om segern före Anders Skölin och Martin Andersson. I det andra racet var det rena uppvisningen av Peter Hasselgren från Finland. Han hade verkligen en händelserik helg. Dagen innan avfärd rasade han sin motor i Finland. Han fick åka många mil för att få tag i en reservmotor och hann precis med båten till Sverige. Första racet tvingades han bryta, men i andra behövde han inte ens titta i backspegeln. Han ledde från start till mål. Vilken härlig utdelning på en så dramatisk vecka! Beckert startade i första startled, men tappade några placeringar under första varvet, men han bet ihop och kom igen och körde i mål på andra plats. Skölin tog tredjeplatsen.

Peter Hasselgren hade en motig inledning på helgen men fick avsluta på topp!

Formula Slicks

I Formula Slicks fick Torgny Johansson hårt motstånd av dansken Alexander Weiss. Weiss försökte ta sig förbi, men det blev trångt. Johansson gick först över mållinjen, men fick tidstillägg för trängningen och därmed blev Weiss heatets segrare före Johansson och Michaela Månlycke. I andra racet kom varken Johansson eller Weiss till start eftersom Weiss körde på Johansson under uppvärmningsvarvet! Peter ”Lill-Orsa” Bohlin gjorde en kanonstart och tog ledningen. Det tog ett par varv innan Månlycke fått upp ångan och kunde ta sig förbi. Månlycke vann före ”Lill-Orsa” och Jan Fredriksson. Heatet innehåll tre tjejer i tre olika klasser; Månlycke i F2, Erica Hernandez i Formel Super Vee och Monika Arvidsson i Formel Ford 2000.

Michaela Månlycke vann Formel Slicks.

Johan Eliasson var tillbaka i Sports 2000. Han var som väntat snabb, men tyvärr planterade han sin bil långt ut i sandfållan redan på andra varvet! Norrmannen Hermod Lunde vann före Sören Forsberg. Lunde vann även det andra racet före Eliasson och Forsberg.

GT före 1965

I GT-klassen var det prototyperna som dominerade. Pekka Nyström kom till start i den mycket speciella Cheetah GT, en mycket udda amerikansk bil. Jan Kling tog starten från pole, men Nyström körde upp sig till ledning! Det syntes tydligt att Nyström fick kämpa betydligt mer än Kling för att hålla bilen i rätt riktning. Den effektfulla bilen ormade sig fram på banan. Tyvärr gjorde Nyström ett litet misstag och vips tappade han ett par placeringar. Kling vann före Kennet Persson i var sin Ford GT40. Nyström kom trea. I det andra racet tog Nyström ledningen direkt, men bara efter ett varv gav växellådan upp och han tvingades parkera. Det var synd, för det var verkligen kul att se både Nyström och Cheetahn! Persson vann före Kling och dansken Palle Birkelund Pedersen.

Pekka Nyström med sin brutala Cheetha GT.

Formel Äldre

I heatet för de äldsta bilarna hittade vi en förkrigsbil, en Lotus 11 och en handfull Formula Junior. Hans Hillebrink tog ledningen med sin Lotus Formula Junior, men han hade problem med bromsarna och han kunde inte hålla norrmannen Petter Huse bakom sig. Huse vann före Hillebrink och Jörgen Brynne. Det blev samma scenario i andra racet där Hillebrink återigen fick se sig slagen av Huse, nu med Peter Pettersson Berg som trea.

Petter Huse vann Formula Junior.

Standard & GT 1966-1971

Arvid Viktorsson hade inga problem att ta hem första heatet för standard och GT-bilar 1966-1971 före Bo Warmenius och Rikard Hasselblad. Men i andra racet var det Hasselblad som var mest på hugget och han vann med sin fina Chevron B8 före Viktorsson och Warmenius.

Rikard Hasselblad vann med sin vackra Chevron B8.

Standard & GT 1972-1990

Lennart Bohlin gjorde comeback på hemmaplan med sin mäktiga Corvette. Han tog pole och han tog starten i racet, men så fick han något problem med bilen som började bete sig lite konstigt. Anders Berger låg hack i häl och hade inga problem att köra om Bohlin när han inte kunde gå för fullt. Berger fick en stor lucka och vann enkelt före Bohlin och Claes Andersson. I andra racet tog Bohlin kommandot direkt och nu funkade bilen som den skulle och då kunde Berger inte ta sig om. Berger skuggade Bohlin ända till målet och väntade på sin chans, men den kom aldrig. Bohlin vann före Berger och Andersson. – Detta kanske är mitt livs sista lagerkrans så den skall jag ha med mig i sängen i natt, sa Bohlin.

Lennart Bohlin drog på så att asfalten vibrerade.
Lennart Bohlin var lycklig över sin lagerkrans. - Detta är kanske den sista jag vinner i mitt liv.

Under lördagens festmiddag delades årets vandringspriser ut. Leif Steen fick Ronnie Petersonstatyn. Leif är illustratör och det är han som har gjort reklammaterialet för Velodromloppet i många år. Kjell Wallin fick Presidents Trophy och Torstens Memorial gick till Tommy Bencsik för att han har lockat med sig halva släkten att köra racing! Tyvärr saknades två av pristagarna som inte kunde få sina priser personligen. Tobias Svanberg fick Torstens Memorial i fjol. Då blev han uppmanad att ställa den på spiselkransen men när han kom hem kom han på att han inte hade någon spiselkrans, eftersom han inte hade någon spis. Han fick därför mura upp en skorsten och inhandla en spis. Det blev inte billigt men vad gör man inte för konsten! Tobias frågade därför om Tommy hade spis och det hade han…

Tommy Bencsik fick ta emot Torstens Memorial.

Nästa tävling är Svensk Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp den första helgen i juli.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se  

Se alla resultaten här: 

De outtröttliga musikanterna underhöll hela helgen.
En del hade hörsammat RHKs uppmaning att klä upp sig.

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram