Grand Prix de Lilla Paris

1000cc i Vänersborg
1000cc vid besöket på F7 Såtenäs.

Det finns entusiaster och det finns entusiaster och så finns det familjen Svanberg i Dalsland… Tobias Svanberg med familj gjorde en kämpainsats av sällan skådat slag när de bjöd in till kickoff med 1000cc Cupen i ”Lilla Paris”, dvs Vänersborg. Redan i inbjudan fick man en inblick i vidden av detta arrangemang som varade i dagarna tre. Det vankades både tävlingar och studiebesök och ca 40-talet deltagare nappade på detta.

Helgen inleddes med ett besök på flygflottiljen F7 i Såtenäs. Vi fick först titta närmare på JAS 39 Gripen. Sedan blev det besök i veteranhangaren där det stod några gamla trotjänare från vårt svenska luftförsvar. Dessutom blev det ett bildspel med vackra bilder av våra svenska stridsflygplan. Tillbaka på hotellet väntade så föredrag med Arne Hertz, som har lotsat de flesta av världens bästa rallyförare från slutet av 50-talet till en bit in på 90-talet. Mest känt är troligen hans 13 år vid sidan av Hannu Mikkola, som även resulterade i ett VM-guld. Kvällen avrundades med middag och musik-quizz. Alla deltagare delades in i sex olika lag, och denna gren var den första av fyra.

Lördagen inleddes med race på asfalt. Det spekulerades vilt vad Tobias nu hade hittat på. Sällskapet radades upp framför dörren till källarvåningen till ett hyreshus, som visade sig innehålla en slotracebana på 38.5 meter. Det var ingen slump att Tobias hade delat upp sällskapet i sex lag, för banan innehåll sex banor. Det var hårda bataljer med många avåkningar och glada tillrop!

Nästa anhalt var SAAB´s bilmuseum. Föreståndaren Peter Bäckström visade bilder från VM i slotracing samt Mille Miglia, där SAAB naturligtvis var representerade. (Bäckström har ju även kört i 1000cc Cupen). Efter rundvandring på museet blev det lunch på Spiskupan på Hunneberg, ni vet där kungen brukar jaga älg… På eftermiddagen stod det isracing på programmet. Det visade sig innebära att vi skulle prova kälk-hockey i bandyhallen (där B-VM i bandy spelades för inte så länge sedan). Vi blev instruerade av Sveriges lagkapten i kälkhockey, och han var verkligen en entusiastisk pådrivare! Det var som att se bambi på hal is, trots att det var två medar på kälken och två klubbor att stödja sig på! Kvällen avrundades med middag och prisutdelningar för 2016-års säsong i 1000cc Cupen.

Söndagen inleddes med 1000cc Cupens årsmöte. Anne Grete Dahl avtackades för sitt år som ordförande och Jan Christians valdes som ny ordförande. (De andra platserna i styrelsen var ej uppe till omval detta år).

Sista tävlingen var backtävling, alltså drickbackstävling… Det gällde att stapla drickabackar på högkant. Det var lite småtrixigt i snålblåsten, men det vinnande laget lyckades stapla 11 st! Totalt efter fyra grenar vann lag Jensen före lag Christians och lag Persson. Denna mastodonthelg avrundades med en rundvandring på Olidans vattenkraftstation i Trollhättan. Det är Sveriges äldsta vattenkraftverk och hela Vänerns vatten måste passera detta kraftverk på sin väg ned mot Göteborg.

Samtliga deltagare uttryckte sin tacksamhet till familjen Svanberg för detta jättearrangemang, det blir inte lätt att toppa detta i framtiden…

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram