Nypremiär i Sverige för populäraste racingklassen – 60-talets Formel Junior

3FA080706-137

Legender som Jim Clark, John Surtees, Jochen Rindt, och Mike Hailwood gjorde det. Men i Sverige var det Picko Troberg, racinglegenden och -mustaschen, som inledde sin framgångsrika racingkarriär i Formel Junior. Nu kommer åter ett stort startfält i den klassiska racingklassen, som på 60-talet kunde leda till F1, till Sverige. 26 bilar står på startlinjen till Velodromloppet Oldtimer Grand Prix på Gelleråsbanan i Karlskoga 12-14 juni.

– Det här är en nostalgitrip som heter duga. Det var i en Lotus 20 och senare en Lola jag som ung spoling började köra racerbil och drömma om Formel 1. Och nu är de här igen, säger Picko Troberg med något drömskt i blicken.

Det blir riktigt hård racing med 26 klassiska Formel Juniorbilar med 1100-kubiksmotorer på startlinjen i Velodromloppet Oldtimer Grand Prix för klassiska racerbilar den 12-14 juni i sommar. Velodromloppet är en av Sveriges mest legendariska racingtävlingar och Racerhistoriska klubben har hållit liv i klassikern i många år. I år ska Picko Troberg sätta ytterligare fart, fläkt och färg på den klassiska racingtävlingen med det stjärnspäckade publikevenemanget Oldtimer Grand Prix. Premiären sker i samband med Karlskogas Motorvecka med många spännande evenemang.

Picko och Racerhistoriska klubben har lyckats samla mer än 200 racerbilar till tidernas största svenska klassiska racingfestival, med allt från Formel Junior och veteranbilar till snabba GT-vagnar och racingstandardbilar. Och i princip alla bilar tävlar. Konceptet är hämtat från engelska Goodwood Revival, som varje år samlar 1000-tals bilar, motorlegender och 100 000-tals åskådare.

– Oldtimer GP blir årets motorsportfest, med racing, veteranbilsutställning, nostalgi, musik, tidsenliga kläder och så alla racerförare, säger Picko Troberg entusiastiskt. Det blir stjärnspäckat, alla gamla racing- och rallystjärnor och många nya är inbjudna, bland annat Erik Berger som fyller 90 år i år och Erik ”Carlsson på Taket”. På taket körde ju också Formel Junior med en Saab.

En annan legend som kommer är Per Gillbrand, Saabs forna motorgeni, som håller en helt unik specialkonsert i form av ljuv musik från egenhändigt tillverkade minimotorer i olika storlekar. Det som skulle vara hans sista konsert på Berwaldhallen var utsåld, men på Oldtimer Grand Prix ger han en finalrepris för välgörenhet till Barncancerfonden.

Bildtext: Formel Junior, förare Hans Jörgen Kragh i en Lola.
Fotograf: Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

För mer information, kontakta Lars-Ola Nordqvist, presschef, 070-689 11 20, lars@comvision.se

Om Velodromloppet Oldtimer Grand Prix
Traditionsenligt körs Velodromloppet på Gelleråsen i Karlskoga och 2015 får loppet ny status som Velodromloppet Oldtimer Grand Prix. Arrangörerna, racinglegenden Picko Troberg och Racerhistoriska Klubben, tar med sig av inspirationen från Goodwood Revival och satsar på ett större historiskt motorsportevenemang än någonsin tidigare. Alla klär sig i tidsenlig klädsel och det anordnas mängder av familjevänliga kringarrangemang. Mera bilutställningar, mera uppvisningar, mera för barnen... samt fulla startfält med racinghistoriska bilar från 20-talet fram till 80-tal. Lådbilstävlingen Formel Trä, med anor från 40-talet för 8-14-åringar körs i samarbete med Teknikens Värld, där Barncancerfonden får en del av intäkterna.

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram