RHK – Årsmöte

RHKs ordförande Hans Hillebrink hälsade alla välkomna till årsmötet.

RHK höll sitt årsmöte på First Hotel i Jönköping, som traditionen bjuder. För tredje året i rad kom det 22 medlemmar till mötet.

Själva årsmötet var snart avklarat, med sedvanliga formalia. Den enda förändringen i styrelsen var att Michael Sundin valde att avgå som ledamot och han ersattes av Helena Häger. Helena har en lång och gedigen bakgrund inom racing. Hon började med kart och körde sedan Volvo S40 & S60 Challenge. Efter det blev det Radical, men så kom ett uppehåll med familj, men nu har hon gjort comeback i Formel Vee-klassen tillsammans med sin man.

Styrelsen 2024 ser därmed ut som följer:

Ordförande – Hans Hillebrink
Sekreterare – Jan Christians
Kassör – Anders Ek
Ledamot – Lars Weigl
Ledamot – Johan Lund
Ledamot – Michaela Månlycke
Ledamot – Helena Häger
Revisor – Åke Hansson
Revisor – Lars Ohlsson
Revisorssuppleant – Anders Jensen
Valberedningen – Magnus Rugsveen
Valberedningen – Thomas Otterberg
Valberedningen – Claudio Menchini

Två motioner hade inkommit till årsmötet. Den första gällde att man i Standard och GT-klasserna ville göra om tävlingsupplägget från två träningar, ett kval och två heat till en träning, ett kval och tre heat, precis som man gör i Danmark. Mötet avslog detta förslag med hänvisning till att det skulle bli krångligt med poängberäkningen samt att det ställer krav på organisationen som medför mer arbete och mer kostnader.

Den andra motionen gällde att man ville starta en ungdomskommitté för alla förare under 35 år. Mötet tillstyrkte detta förslag och en representant från kommittén är välkommen att delta i RHKs styrelsemöten, när de har något att diskutera.

RHK driver – mycket framgångsrikt – sin egen racingserie och är den racingserien i Sverige som ökar mest i antal deltagare! 293 förare deltog under 2023, varav 234 var medlemmar i RHK. Velodromloppet är RHKs egen tävling, men den gick för första gången med förlust 2023. Ökade kostnader och minskat publikunderlag var orsaken, kanske på grund av det speciella vädret som rådde just den helgen med tropisk hetta på lördagen och ösregn hela söndagen. Vi hoppas på en bättre tävling i år. För att spara lite pengar kommer det ej bli någon TV-sändning från årets tävling.

2023-års RM-medaljörer fick sina priser på Bilsportgalan i januari.

Två av RHKs medlemmar avled under året, det var Walter Rosenlechner och Tommy Brorsson.

Så lite information inför årets racingsäsong:

Teknikern Åke Hansson påpekade att alla bör se över sin personliga utrustning. Under Tekniska Regler med start på sidan 45 finns det tydligt angivet vilken utrustning som är godkänd eller ej. (Te x beträffande hjälmar som inte längre är godkända.  Det finns två FIA-standard som slutar på -2010.  FIA 8858-2010 är inte längre godkänd. Den som heter FIA 8860-2010 gäller dock t o m 2028.) När det gäller bälten måste de vara i ett gott skick. HNS-skydd är inte obligatoriskt, men RHK rekommenderar starkt att man använder det. För dem som kör utan, och som har oturen att hamna i en olycka, kommer det att bli en högre självrisk. Vid all körning internationellt är det krav på HNS. 

En nyhet i år är att samtliga historiska bilar måste ha ett FIA-godkänt dimbakljus. Åke manade också till att man tar en ordentlig titt i Appendix-K-reglementet som innehåller en hel del nyheter.

Alla licenser är numera nationella, vilket gör det mycket enklare för alla. Alla kommer därmed att få poäng i RM och man har rätt att tävla utomlands. För att få poäng i RHK-cupen krävs givetvis att man är medlem i RHK. SBF-dekalen måste sitta på bilen. Tänk på att vi kör efter Fair Race, dvs ingen kontakt mellan bilarna på banan. Om det skulle uppstå kontakt måste båda förarna uppsöka tävlingsledningen direkt efter körningen. Det är också viktigt att inte lägga ut negativ eller kränkande text i sociala medier. Tänk på att lämna in mekanikerlicensanmälan så att alla i teamet är försäkrade under helgerna.

Närmast på programmet är ELMIA-mässan i Jönköping under påskhelgen. RHK har som vanligt en egen monter. I år kör man ett tjejtema. Bilarna som kommer att ställas ut är Sissela Lidebjers Koja, Anna Lunds Formel Vee, Michaela Månlyckes Formel Ford samt katten bland hermelinerna som är Josef Viktorssons Opel.

Formel Vee anordnar sin egen festivalhelg på Sviesta där man både kan testköra och ta licens den 19-21 april. SSK anordnar sin traditionella testhelg på Kinnekulle Ring den 13:e april, där man också kan ta licens. Det finns ytterligare testtillfällen på fler banor (se kalender här: https://www.sbf.se/sportgrenar/racing/utbildningar). Anmälan är öppen så det går bra att börja anmäla sig till årets tävlingar.

Klubbtidningen Rutflaggan kommer även i år att ges ut med fyra nummer. En nyhet är att nu kan man hitta alla Rutflaggor i digital form på hemsidan. Tidningen kommer även i fortsättningen att tryckas i pappersform. På grund av ökade kostnader med tävlingar och tidningen Rutflaggan kommer RHK att höja medlemsavgiften till 2025 till 600 kr. (Den senaste höjningen var 1992, så det kanske är på tiden…)

Magnus Rugsveen efterlyste bilar som kan ställas ut på Sofiero Classic.

Bengt-Åce Gustavsson

Deltagarna vid årsmötet.
Helena Häger är ny i RHK-styrelsen 2024.
Michael Sundin avtackades för sin tid i RHK-styrelsen.

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram