Årspremiär för historisk racing på GP-banan i Anderstorp

TommyBrorsson1

I skuggan av STCC huserar den historiska racingcupen. I drygt 30 år har man tävlat med historiska racerbilar. Det är allt från gamla godingar från 20-talet till 80-tals Formel Ford. Det körs alla möjliga olika slags bilar och de skall vara i samma trim som när bilarna byggdes. Det tekniska reglementet är strikt och inga nymodigheter tillåts (utom vissa säkerhetsdetaljer). I dag är den historiska racingcupen den största racingserien i Sverige med ca 200 aktivt tävlande. Bilarna är gamla klassiker. Många av dem har kvar både original lack och dekaler, eller så är de renoverade och återställda till originalskick. Även många av förarna är lika klassiska. Flerfaldige Europamästaren Tommy Brorsson, det gamla rallycrossesset Rolf "Myggan" Nilsson, 10-faldige svenske mästaren Erik Berger som i år fyller 85 år för att nämna några av de mer namnkunniga. I historisk racing är det inte bara segrar som räknas. Den sociala samvaron, historiens vingslag och mångfalden av bilar är bara några av de attribut som tilltalar både de tävlande och publiken. Det har blivit starka traditioner kring tävlingarna och de är numera grundmurade i alla svenska racinghjärtan. Den första helgen i juli varje år kör man Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Ihop med Sportvagnsmästerskapet brukar det vara nästan 300 bilar på startlinjen! Detta är Sveriges i särklass största racingtävling varje år! Helgen före midsommar körs alltid Velodromloppet i Karlskoga och den tävlingen är nästan lika stor. Årets premiär körs nu i Kristihimmelfärdshelgen på GP-banan i Anderstorp. Drygt 160 bilar är anmälda och de största heaten är dem för nyare formelbilar (F3, Formel Opel-Lotus & FF2000) samt det minsta standardvagnsheatet den så kallade 1000cc-cupen. Vi får även se sportvagnar i form av Ginetta G20 Cup samt den nystartade klassen Swedish GT. Under helgen är det fri träning hela fredagen följt av kval och race på lördagen. Under söndagen kör man hela 13 raceheat! För publiken finns det förutom alla race möjlighet att ströva runt i depån och se alla klenoder på nära håll och prata med förarna. Här är det inga stängda dörrar eller fördragna skynken, alla har möjlighet att prata med alla. Missa inte chansen att få se dessa gamla klassiker, vem vet hur länge till de finns kvar att beskåda?

Årets tävlingskalender ser ut som följer: Anderstorp 14-16 maj, Karlskoga 18-20 juni, Knutstorp 2-4 juli, Våler 27-29 augusti och finalen i Falkenberg 24-26 september.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram