Classic & Sportscar Meeting på Vålerbanen

RogerAdamsson

Till helgen körs årets näst sista deltävling i den Racinghistoriska Cupen (RHK). Tävlingen körs på norska Vålerbanen. Det har blivit tradition att tävlingen alltid körs sista helgen i augusti och det blir bara fler och fler deltagare för varje år. I år är det inget undantag; 210 bilar är anmälda totalt! Förutom de historiska klasserna körs några norska supportklasser också.

I RHK-serien är det bara en förare som vunnit alla sex race hittills i år och det är Roger Adamsson i en Lotus Elan i klassen för GT/GTS-bilar före 1965. Han är därmed främste kandidaten till att ta hem titeln årets RHK-mästare, men han går inte säker och med fyra race kvar att köra kan mycket hända. Mikael Östberg ligger närmast till hands med fem segrar och en andraplats. Det finns några till som också har chansen.

Här följer en liten snabb överblick över läget:

I 1000cc Cupen leder Tommy Jagerwall, trots att han missade tävlingen i Karlskoga. De andra fyra racen har han dock tagit full pott. Anders Jensen är tvåa, men han har haft en tung säsong med flera visiter bredvid banan. Klassen gästades av legenden Stig Blomqvist i Knutstorp och han tog en pallplats i ena racet.

I klassen upp till 1300cc leder Bengt Bengtzon, trots att han ännu inte tagit en enda seger i år. Jämnhet heter medicinen i hans fall! Klassen över 1300cc leds av Håkan Lidebjer i en BMW.

Formel Ford 1600cc är indelat i fyra tidsperioder och den största delen är den mellan 1982-1990. Här leder Pentti Hildingsson. Classic Formula leds av ordföranden själv; Pelle Svensson. Förkrigsbilarna anförs av Per-Olof Håkanson. Formel Vee har ökat i antal i år. Stefan Persson leder den äldre klassen och Christer Ericsson den yngre.

Nyare Standardbilar mellan 1966-1971 leds av Lennart Bengtsson och 1972-1981 leds av Micke Östberg. I tvålitersklassen leder veteranen Erik Berger och om bara bilen håller så skall det nog kunna bli en klasseger i år också i vad som kanske är hans sista säsong någonsin?

Slutligen leds Sports 2000 av Joakim Bergman.

Tävlingen på Vålerbanen är även finalen i Scandinavian Historic Masters.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram