– Grundad 1978 –

Dags för Velodromloppet med drygt 200 historiska racerbilar på startlinjen

MygganKGA04

De senaste 16 åren har Racerhistoriska Klubben tillsammans med Karlskoga Motorförening arrangerat Velodromloppet. I år är den historiska racingen hetare än någonsin. I maj kördes Knutstorp Revival med många förare och stor publik. I Karlskoga anordnas en hel motorvecka med allt från miniracing, till monsterrace, jetski, ja allt du kan tänka dig med motor på. Kronan på verket är naturligtvis Velodromloppet på Gelleråsbanan med alla historiska klenoder. Historisk Racing är idag den snabbast växande grenen inom racing, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Drygt 200 bilar kommer till start med förare från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det är Formelbilar, Standardbilar, GT-bilar och Sportvagnar. Vi kommer även att få se uppvisningskörning med historiska motorcyklar.

Om vi blickar tillbaka 10 år i tiden så var det 2004 som Rolf ”Myggan” Nilsson drabbades av den värsta startsmällen i RHK´s historia. ”Myggan” stod i pole. Precis i startögonblicket gick en drivaxel sönder och ”Myggan” blev stillastående på plattan. Bilarna närmast bakom honom vejde åt höger och vänster, men bilarna längre bak hann få upp farten ordentligt. Tre bilar insåg försent att det stod en bil i vägen och kollisionen var ett faktum. Bensintanken i ”Myggans” bil sprack och det blev en våldsam brand. Tack vare Karlskogas förnämliga funktionärer släcktes branden snabbt och förarna kom undan med endast mindre brännskador. Alla bilar lagades och kunde delta senare under säsongen. Vi får hoppas att vi slipper samma dramatik vid helgens tävlingar.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

 

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
RHK Historic Meeting Kinnekulle Ring.
Arkiverat