Finaldags för Racinghistoriska Klubben

FalkenbergClassiclogo

Till helgen körs årets final i Falkenberg för RHK-Cupen. De historiska bilarna blir bara fler och fler och årets säsong är en av de allra bästa om inte den bästa när det gäller deltagarantal. Helgens tävling körs som vanligt tillsammans med Sportvagnsmästerskapet och sammanlagt är det över 200 startande! Det blir den näst största tävlingen i Sverige i år. Det är många danskar som är med i årets final, medan norrmännen är få på grund av att det körs en tävling samtidigt på Vålerbanen.

Det har varit en lite annorlunda klassindelning i år. Detta är en anpassning till vilka bilar som ökar i vissa klasser. Heatet för nyare standardbilar är ett sådant som numera är indelat i en period från 1966-1971 och ett heat från 1972-1981. Formelbilarna ökar också i antal och i den här tävlingen kör Formel Ford 1600 och Formel Vee var sitt heat.

Om vi tittar lite i tabellerna inför finalen så kan vi utläsa följande:

GT/GTS före 1965 – Här är det som vanligt Rolf ”Myggan” Nilsson som regerar. Han går mot ännu en klassvinst. Han har vunnit alla race utom ett i år. (I de nyare klasserna kör i princip bara en bil per cylindervolymsklass.)

1000cc Cupen – Den så populära, minsta standardbilsklassen. De äldsta bilarna (”E”) leds av Bo Johansson som vunnit de fyra senaste racen. Han jagas närmast av fjolårets RHK-mästare Hans Eklund. Bland de nyare har Tommy Jagerwall varit fullständigt outstanding i år. Enda plumpen i protokollet var en havererad strömbrytare som gjorde att han fick bryta ett race, annars har det varit idel segrar. Anders Jensen är en lika säker tvåa och skulle det hända något igen för Tommy, då är Anders där direkt. I 1300cc-klassen leder Bengt Allo före Frank Edwinsson. 1600cc-klassen har varit tunn i år och här leder Lars-Åke Nilsson, trots att han bara kört hälften av tävlingarna. I tvålitersklassen leder fjolårssegraren Dan Johansson före sin garagekompanjon Dick Gärder, men avståndet är stort mellan dem. Muskelbilarna i den största klassen har också varit tunn i år. Här leder Tomas Gustavsson stort.

Den nyare Standardbilsklassen mellan 1966-1971 upp till 1300cc leds av Ronnie Mattsson. Upp till 1600cc leds av Tommy Brorsson. Upp till 2500cc leds av Lennart Bengtsson och över 2500cc leds av Börje Eriksson. Klassen mellan 1972-1981 upp till 1600cc leds av Anders Dahlgren. Upp till 2500cc leds av Anders Berger och den största klassen leds av Arne Björklund

Formel Ford 1600cc är indelat i fyra underklasser, beroende på årsmodeller. Henrik Hansson leder stort i den äldsta klassen. Björn Otterberg leder knappt före Pelle Svensson i den näst äldsta, i fjol fick de dela på segern efter lika många poäng. Henry Andersson leder den näst nyaste och den sista klassen leds av Pentti Hildingsson före Aslak Heldal Haugen. Stefan Hellström leder klassen för äldre formelbilar. Formel 3-klassen leds av nykomlingen och gamle Formel Vee-mästaren Roger Johansson före Bruno Hvid-Nielsen och Lennart Pihlqvist. Formel Ford 2000 leds av Tomas Otterberg. 500cc eller ”Midget” leds av Per Hågeman före Peter Kumlin. Förkrigsbilarna leds även i år av Per-Olof Håkanson före Glenn Billqvist. Den äldre Formel Veeklassen leds av Stefan Persson medan ledningen delas i den nyare klassen mellan Thomas Marklund och Axel Grossman-Madsen.

Sportvagnsklassen, där de flesta kör Sports 2000 leds stort av Joakim Bergman. Kategori ”J” leds av Johnny Johansson.

Vi kan alltså se fram emot en härlig helg av mycket sevärd racing, men det är mycket mera än så. Det finns mycket att beskåda i depån och många intressanta personer att träffa. Det är traditionella festligheter på lördagskvällen. Välkomna till Falkenberg!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram