Historiska bilar på Ring Knutstorp

Svenskt Sportvagnsmeeting för 38:e gången.

MSCC (Malmö Sports Car Club) arrangerade Svenskt Sportvagnsmeeting för 38:e gången. Tävlingarna kördes som vanligt på Ring Knutstorp och 285 förare kom till start. Dessutom kördes det traditionsenliga sportbilsrallyt som drog ytterligare 150 förare. De flesta bilarna körde i Racinghistoriska klubbens klasser. Just denna tävling är det lite extra betoning på äldre bilar, de äldsta som tävlade är från 1920-talet! De kör i ett heat för alla bilar före 1945. Det skiljer en hel del rent tekniskt på bilar från 20-talet till 40-talet, varför man kör med ett handikappsystem som bygger på banans längd, bilarnas effekt samt kvaltiderna. Det är samma system som användes för länge sedan när bilarna tävlade förr i tiden. I Sverige får även lite modernare formelbilar från 50-talet köra samtidigt.

Magnus Neergaard fick ge sig iväg först med sin Riley från 1931 och de sista som släpptes iväg var ett helt varv efter. Avståndet krympte hela tiden under loppet och när de närmade sig målgång samlade bilarna ihop sig. Roy Palm vann första racet med en MG från 1934 före Glenn Billqvist i en Riley från 1935. Janne Hansson kom trea i fältets äldsta bil, en Bugatti från 1928. I andra racet vann Roy Palm ännu en gång, nu före Neergaard och sonen Jörgen Palm i en MG från 1934.

I klassen för äldre standard och GT-bilar hittar vi bilar från 1965 och äldre. De är uppdelade i två heat, över och under 1300cc. Dessutom delas bilarna in i fler klasser efter cylindervolym.

I heatet för de större bilarna hade Roger Adamsson pole före Johan Solman och Anders Schildt, alla tre kör i GT-klassen. Adamsson tog ledningen medan Solman och Schildt kämpade om andraplatsen. Efter en liten sammanstötning tappade Schildt ett par platser. Lars Bondesson kom tvåa och Solman trea. I andra racet var Solman snabbast. Han vann före Adamsson och Bondesson.

Standardbilarna hittade vi en bit ned i startfältet. Lars Esselius fick en flygande start då han hamnade utanför banan och hoppade som en känguru över gräsmattan. Han tog sig upp på banan igen, men fick bryta några varv senare. Roger Andersson var bästa standardbil. John Millbank kom tvåa och Håkan Lidebjer kom trea. I andra loppet var det engelskmannen Millbank som vann före Andersson och Kenneth Rydh.

I heatet för de mindre bilarna under 1300cc var det också GT först över mållinjen, men Christer Nilsson var i ganska ensamt majestät då han vann med 22 respektive 34 sekunder! I GT-klassen var Jörgen Brynne och Nils-Fredrik Nyblaeus närmast bakom i första racet och i andra var det Brynne och Lennart Almström. Bland standardbilarna var det mest "hundkojor" och där var det Frank Edwinsson som vann före Bengt Bengtzon och Daniel Frodin i första racet. Bengtzon och Frodin har lika hård kamp varje gång de möts på banan. I andra racet lade sig Sissela Lidebjer i deras fight och tog tredjeplatsen från Frodin.

Man passade på att fira två jubileum under helgen också. Jaguar E-type och Volvo P1800 fyller båda 50 år i år. För 50 år sedan skulle man börja spela in en TV-serie i England som hette Helgonet med Roger Moore i huvudrollen. Då vände sig TV-bolaget till Jaguar och frågade om de inte ville skänka en E-type som skulle få fin reklam i TV. Jaguar tackade nej och som vi alla vet blev det i stället en P1800 som helgonet fick som tjänstebil.

Nu blir det ett längre sommaruppehåll för de historiska förarna. Nästa deltävling körs på Vålerbanen i Norge sista helgen i augusti.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram