– Grundad 1978 –

Mantorp Classic Festival – Mantorp Park firar 50 år av spännande racing

Nu till helgen, den 23:e till 25:e augusti firar den östgötska racingmetropolen Mantorp Park 50 års jubileum.  För sjätte året i rad arrangerar också MK Scandia tillsammans med Racerhistoriska Klubben detta populära event för entusiaster av sportvagnar och klassiska bilar. Namnet Mantorp Classic Festival avslöjar att det är de klassiska bilarna som främst står i fokus denna helg.

Det var den 31 augusti 1969 som banan invigdes och det första heatet flaggades iväg på den helt nybyggda och toppmoderna racerbanan Mantorp Park. Här har sedan dess tävlats med allt från små Hundkojor och Fiat till stora amerikanska V8:or och extremt snabba formel-2 bilar och allt däremellan. Storstjärnor från Formel 1 och Le Mans som Niki Lauda, Ronnie Peterson, Clay Regazzoni, Joakim Bonnier, Derek Bell, Francois Cevert och så hemmaföraren från Motala; Reine Wisell så klart!

Förre F1-föraren Reine Wisell kommer naturligtvis till Mantorps 50-årsjubileum.

Reine Wisell är en av de förare från förr som hedrar Mantorp Park med sin närvaro denna helg och den mest meriterade också, som redan i sin Formel 1 debut på Watkins Glenn i USA  för legendariska Team Lotus klev upp på prispallen med en tredjeplats som imponerade på hela Grand Prix världen.
På tal om Lotus kommer den Svenska Lotusklubben att visa upp sig på banan under lördagen, flera helt unika Lotus-bilar väntas dyka upp, även Jaguarklubben visar upp sig då.

Redan på lördagen fylls det stora utställningsområdet upp med över 350 europeiska sportbilar och andra klassiker från våra landsvägar. Den kanske mest imponerande synen under lördagen är kanske de runt 70 Ferraribilar som paraderar runt banan. Rekord för antalet Ferrari samtidigt på en svensk racerbana?
På söndagen tar de amerikanska bilarna över utställningsområdet. I fokus står muskelbilarna med Ford Mustang, Chevrolet Corvette och Camaro i centrum. Corvette- och Mustangklubbarna kommer dessutom att köra parader under dagen.

Men det är inte bara parader och uppvisningar denna helg. Den historiska racingen står så klart i blickfånget hela helgen när över 200 klassiska racerbilar av olika slag gör upp om placeringarna på banan lördag och söndag. Den som gillar gamla två-takts-Saabar, små hundkojor, Volvo Amazon, vackra sportbilar som Alfa Romeo och Austin Healy eller häftiga amerikanska V8 racers får garanterat sitt lystmäte denna helg.
Det blir en spännande historisk parad och uppvisning med flera kända förare från när det begav sig, likväl som helt unika klassiska racerbilar som vi annars knappast aldrig har chansen att njuta av på racerbanor.
Dessutom låter en del av uppvisningsbilarna precis som förr. Det vill säga mycket!  Något som inte alla nutida entusiaster fått uppleva live, med dagens ljudrestriktioner. Samtidigt blir det en fingervisning om hur mycket ljud och miljöfrågorna utvecklats inom bilsporten under dessa 50 år.

Redan under fredagen inleds tävlingarna med test och fri träning för de historiska racerbilarna i RHK cupen.

Bengt Odelfors var en av segrarna vid premiärtävlingen 1969 i denna BMW, även om just denna bild är tagen på Dalsland Ring samma år.

Ni hittar resultaten från premiärtävlingen under denna länk:

Förutom alla historiska bilar kommer vi även att få se klassen Legends på Mantorp Park.

Bli medlem
Bli RHK-medlem redan idag genom att klicka här:

Klicka här!

Tävlingskalender

Här är tävlingarna som körs 2022:

20-22 Maj
Kinnekulle Historic Meeting

17-19 Juni
Velodromloppet Historic GP, Gelleråsen Arena

1-3 Juli
SSM, Ring Knutstorp

26-28 Augusti
Anderstorp Race Festival

16-18 September
Falkenberg Classic

Slumpvald Bild:
1stdny140525-1458
Arkiverat