Falkenbergs Motorbana

2023-09-15
-
2023-09-17
Falkenbergs Classic® är numera ett begrepp inom motorsporten. Det är bäddat för både nostalgi och dramatik när de historiska racingklasserna möts i RHK:s finaltävling.
Här medan hittar du aktuell information om tävlingen.

Trevlig säsongsavslutning i Falkenberg för RHK & SPVM

I snart 20 år har man kört en gemensam final för Racerhistoriska Cupen och Sportvagnsmästerskapet i Falkenberg under tävlingen Falkenberg Classic. Årets upplaga bjöd på drygt 200 startande, ett härligt sensommarväder och mycket trevlig racing!

Formel Vee

Formel Vee är en stor och stabil klass och i Falkenberg delades bilarna upp i kategorierna B och C (D-klassen körde ihop med Formel Ford). B-gruppen var först ut och där tog Rasmus Bencsik pole före Magnus Rugsveen och Thomas Lundström. Denna trio kämpade hårt om ledningen i det första racet, tills Rugsveen plötsligt snurrade både en och två gånger.  – Min lamell gick sönder så det gick inte att växla. Efter andra snurrningen körde jag resten av racet på fyrans växel, sa Rugsveen. På näst sista varvet kom ledande Bencsik ikapp två förare som han skulle varva, men de hade fullt upp med att kämpa om sina placeringar. Bencsik försökte ta sig förbi, men då krokade de ihop och snurrade. Racet blev rödflaggat. Bencsik ansågs vara vållande till olyckan, varför han uteslöts ur heatet. Segern gick därför till Lundström före Fredrik Häger och Mats Andersson. Lundström tog ledningen i det andra racet, men redan på det första varvet övertog Rugsveen ledningen. Lundström försökte svara, men han fick aldrig något riktigt läge att ta sig förbi. Även det andra racet fick rödflaggas efter en krasch på näst sista varvet! Rugsveen vann med endast 0.3 sekunder före Lundström. Bencsik hade startat sist, men jobbade sig upp till tredjeplatsen. Lundström vann klassen i år före Rugsveen och Bencsik.

Thomas Lundström avrundade säsongen med seger i Formel Vee B och han vann klassen i år.

I C-klassen tog Pontus Bencsik pole före Jan Lindqvist och Johan Lund. I första racet blev det en tätklunga med Bencik, Lindqvist och Stefan Nilsson som turades om att leda loppet. Bakom dem kämpade en ny klunga med Lund, Richard ”Lillen” Persson, Lars Ohlsson, Tommy Johansson och Simon Lindholm. Bencsik tappade lite på slutet och Lindqvist lyckades precis pressa sig förbi Nilsson över mållinjen. Tävlingsledningen tyckte dock att Lindqvist varit lite för brysk, varför han fick ett tidstillägg och Nilsson utropades till segrare före Lindqvist och Bencsik. Nilsson tog ledningen i det andra racet, men han pressades hårt av Lindqvist och Bencsik. Nilsson snurrade bort sig på sista varvet och Lindqvist tog segern före Bencsik och Persson. Lund hade sin sämsta racehelg för året med två fjärdeplatser, men det räckte ändå för att vinna klassen före Lindqvist och Bencsik.

#89 Jan Lindqvist var en jagad man när han vann Formel Vee C-klassen.

Formel Ford

Henry Sandblom tog pole i Formel Ford, men det var Nicklas Nilsson som gjorde en kanonstart och tog ledningen. Sandblom pressade Nilsson hela vägen till målet, men Nilsson lyckades hålla undan och vinna. – Det var jobbigt idag, jag fick koncentrera mig till 100% för Sandblom gav mig inte en lugn stund, sa Nilsson. Peter Carlsson kom trea. I det andra racet startade Sandblom åter från pole, men den här gången fick han till en bättre start och tog ledningen. Nu var det Nilsson som försökte allt för att komma förbi, men Sandblom lyckades hålla undan. Nilsson kom tvåa före Carlsson. Nilsson vann Riksmästerskapet för formelbilar före Johan Lund och Sandblom. Nilsson blev också RHK´s totala mästare 2023. Hans Hillebrink var ensam deltagare i Formel Vee D.

Det blev storslam för Nicklas Nilsson som vann Formel Ford-klassen, Riksmästerskapet i Formel samt den totala RHK-Cupen.
Nicklas Nilsson blev årets riksmästare i historisk formel plus att han blev årets bästa poängplockare totalt i RHK.

Formula Slicks

Torgny Johansson tog som väntat pole med sin F2:a i heatet för Formula Slicks, men det var Magnus Ramsö som gjorde den bästa starten. Han ledde i några varv innan Johansson hade fått upp värmen och kunde komma förbi, men Ramsö gav sig inte utan kamp, han höll nästan jämna steg med Johansson och segermarginalen blev bara dryga halvsekunden för Johansson. Peter ”Lill-Orsa” Bohlin kom trea. I det andra racet tog Johansson ledningen redan från start. Inledningsvis hängde Ramsö och Bohlin med, men ju längre racet pågick, desto större blev luckan till de bakomvarande. Johansson vann före Ramsö och Bohlin.

Torgny Johansson var gudomligt snabb med "Lille Jesus".

Formula Äldre

Våra äldsta racerbilar försöker komma ut på banan vid tre tillfällen per år och Falkenberg är ett sådant ställe. Sex bilar från tiden före andra världskriget visade upp sig och de gasade så mycket bilarna orkade med! Lars-Göran Sjöberg hade med sig ett par Formula Juniorbilar, men ingen av dem höll tills det var dags för race. Bengt Lofthammar använde passen till att köra in sin nya motor i hans F3:a Brabham BT21 så i slutänden blev det en uppgörelse för de äldsta bilarna på banan. Chappie Bird vann före Magnus Neergaard och Peter Kumlin. Bird vann även det andra racet före Neergaard, men nu kom Janne Hansson trea. Förkrigsbilarna körde även en regularitytävling där Glenn Billqvist vann före Peter Kumlin och Göran Svensson. Billqvist hade 0.293 sekunders skillnad mellan sina varv.

Chappie Bird tog en dubbelseger i klassen för förkrigsbilarna.

1000cc

Jonas E Pölda tog starten från pole i 1000cc Cupen och sedan gick han inte att hejda! Ingen hängde med i hans tempo. Bakom honom kämpade Tobias Wijk, Gustaf Stenquist och Andreas Rönnberg om positionerna och de gick i mål i den ordningen. I andra racet snurrade Wijk bort sig i chikanen på första varvet och fick sedan ägna sig åt att köra upp sig genom fältet. Pölda tog en ny seger, utan att förta sig. Stenquist tog andraplatsen före Rönnberg. I E-klassen vann Tobias Svanberg första racet före Peter Svensson och Dick Gärder. Svanberg ledde andra racet klart när ett hjulnav sprack och han tappade ett hjul med bara två kurvor kvar av racet. Svensson vann före Svanberg, eftersom Nils Falck var ett varv efter på tredjeplatsen. Pölda vann F-klassen före Stenquist och Rönnberg medan Svanberg vann E-klassen före Bernt Bringefors och Falck.

Jonas E Pölda tog en dubbelseger i 1000cc Cupen.

Standard före 1965 över 1000cc

I standardklassen över 1000cc före 1965 vimlade det av snabba kojor. Vi fick se en fin duell mellan Joakim Frid och Hans Beckert. Det började med att Frid tog pole. Beckert svarade med att ta ledningen i första racet. Han jagades hårt av Frid, men Beckert tog segern före Frid. Lars Esselius kom trea med sin Ford Falcon, följd av åtta kojor! Beckert tog ledningen även i det andra racet, men nu var Frid ännu mera på hugget och han lyckades ta sig förbi och vinna före Beckert. Martin Andersson slutade trea.

#45 Joakim Frid och #181 Hans Beckert hade många fina dueller under helgen.

GT före 1965

Reine Bergström hade äntligen fått ordning på sin Lotus Elan och han tog pole i GT-klassen före 1965. Rolf ”Myggan” Nilsson tog dock starten. Bergström försökte runda ”Myggan” på yttern genom Ginstkurvan, men asfalten tog slut och Bergström tvingades köra ut på gräset. Bergström knöt näven i fickan och satte upp en rasande fart. Han tog sig ikapp ”Myggan”, övertog ledningen och vann! Vi fick se en härlig kamp om ledningen även i andra racet tills ”Myggan” tappade fästet och snurrade. Bergström vann igen före Martin Borsch-Christensen, Nikolaj E Mortensen och ”Myggan”.

En mästare på fall? Rolf "Myggan" Nilsson snurrade bort sig och #30 Reine Bergström vann GT-klassen före 1965.

Standard & GT 1966-1971

I heatet för Standard och GT-bilar 1966-1974 tog Arvid Viktorsson ledningen från pole. Han jagades racet igenom av hemmaföraren Jonas Bengtsson och brodern Josef Viktorsson. Arvid fick en liten lucka till de andra och han vann före Bengtsson och Josef. I andra racet tog Bengtsson ledningen från start och sedan släppte han ingen förbi sig. Bengtsson vann före Arvid Viktorsson och Wåge Sörman. Bosse Warmenius hade sin resultatmässigt sämsta helg i år, men det räckte ändå till för att han skulle bli årets riksmästare i Standardklassen före Jonas E Pölda och Josef Viktorsson. I GT-klassen smög sig Hans Eklund återigen igenom en helt felfri säsong med seger i alla race och därmed en Riksmästartitel före Elmon Larsson och Anders Arildsson.

Jonas Bengtsson tog kommandot och vann heatet för Standard & GT 1966-1971.
Bosse Warmenius blev årets riksmästare i Standard.
Hans Eklund blev årets riksmästare i GT-klassen.

Standard & GT 1972-1990

Anders Berger var helt omutlig i heatet för Standard & GT-bilar 1972-1990. Han ledde racet från start till mål. Han vann före Claes Andersson och Robert Paulsson. Det var samma visa andra racet där Berger återigen vann före Andersson, nu med Benny Augustsson som trea. Vi fick se en mycket intressant premiär när Mikael Mohlin kom till start med sin nybyggda SAAB Sonett III. Trots att bilen inte är utsorterad ännu och trots att han körde på mönstrade däck kvalade han fyra totalt och det blev också hans placering i det andra racet. Mohlin är en otroligt duktig förare och en ännu bättre mekaniker, den kombinationen är svår att slå…

Mikael Mohlin med sin fina SAAB Sonett III.

Falkenbergs MK hade många funktionärer som jobbade under Falkenberg Classic.